Obert al públic el jaciment ibèric del Turó Rodó de Lloret de Mar

 Lloret de Mar ha obert al públic el jaciment ibèric del Turó Rodó. Aquest poblat es va fundar probablement pel voltant del 200 aC, ja en plena romanització, quan el territori estava pacificat i altres assentaments, com el del Puig de Castellet, s’estaven despoblant.

De les set cases adossades a la muralla nord que té el Turó Rodó, s’ha reconstruït la casa número 6. L’interior de l'habitatge s’ha ambientat amb objectes i mobiliari per oferir una imatge fidel de com podia haver estat. La casa és de planta quadrangular i estava composta per dues sales. Una sala més gran al fons, que tindria més aviat funcions de residència i emmagatzematge, i una avantsala més petita a davant, que estava destinada principalment al treball, com per exemple petites activitats artesanals o domèstiques.

La reconstrucció ha estat dirigida i supervisada per l’arqueòleg Jordi Moré, expert en arquitectura ibera, que ha seguit la premissa bàsica de respecte total per les estructures arqueològiques originals fent servir tècniques i materials constructius iguals als que s’utilitzaven en època ibèrica.

La descoberta del jaciment data de l’any 1925, quan Enric Botet i Sisó, apotecari de Lloret, va localitzar les restes arqueològiques durant la construcció d’un camí. Des de les excavacions arqueològiques dels anys 2000-2003, l’assentament tardoibèric es coneix en la seva totalitat. Lloret compta amb dos jaciments ibers més el de Puig de Castellet i el de Montbarbat, que pertany a Lloret i Maçanet i en el qual no es descarta emprendre futures excavacions en el jaciment.

Amb l’obertura al públic d'aquest espai es dona per finalitzada la museïtzació d’aquest jaciment que, a partir d’ara, entrarà a formar part de l’oferta turística cultural del Museu Obert de Lloret (MOLL) i de la Ruta del Ibers.

 

jacimentturorodo