Retirada del fons marí de Blanes una xarxa abandonada

La direcció general de Pesca i Afers Marítims ha coordinat, aquest passat divendres, una operació de retirada d'una xarxa de pesca abandonada al litoral de Blanes. L'extracció de la xarxa ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents agents implicats.

Els científics de la Universitat de Barcelona, el personal de la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra, una embarcació de pesca de la Confraria de Pescadors de Blanes i l'entitat ambiental local s'Agulla, que és qui va detectar la xarxa i va donar l'avís.

El desenvolupament d'aquest dispositiu, que ha integrat tots els actors implicats, servirà per avançar en la definició del Protocol científic-tècnic que el DARP està treballant amb científics de la Universitat de Barcelona, i amb el qual l'administració pesquera catalana fa un "pas endavant" per lluitar contra l'anomenada pesca fantasma i els seus efectes negatius sobre els ecosistemes i els recursos marins.

La xarxa estava situada sobre una barra rocosa amb coral·ligen a gairebé 40 metres de fondària i tenia una llargada aproximada de 100 metres i una plomada de 500 quilos. La complexitat de l'operació de retirada de la xarxa ha fet necessària la coordinació entre els diferents agents implicats.

El pes de la xarxa ha fet imprescindible la col·laboració d'una embarcació de pesca de la Confraria de Pescadors de Blanes, que després d'estar feinejant tota la nit, s'han sumat a l'operatiu.

El rescat de la xarxa ha estat un bon exemple de col·laboració entre diferents agents del territori, com l'entitat ambiental S'Agulla i la confraria de pescadors, que conjuntament amb el DRAP i la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra s'han coordinat per abordar una problemàtica que afecta tot el litoral de Catalunya.

 

xarxafantasma