Riells i Viabrea retira dos nius de vespa asiàtica

L’Ajuntament de Riells i Viabrea, a través de l’empresa Anura Montseny, ha retirat ara fa uns dies, dos nius de vespa asiàtica -la velutina- que han estat causant estralls. El primer dels nius retirats estava situat al carrer Matagalls dins d'una capsa de fruita ubicada al terra.

L’altre es va trobar al carrer Federico García Lorca -a Júnior Park-, al cim d'aquest roure, fet que va facilitar la seva identificació.

És la primera vegada que es detecta a Riells i Viabrea nius de velutina. La col·laboració dels veïns ha estat imprescindible per identificar els dos nius i poder-los retirar. Des del consistori es recomana que en cas de què cap veí o veïna localitzi un niu avisi immediatament als Agents Rurals i si detecten més exemplars de velutina s'adrecin a l'Ajuntament.

La vespa velutina es distingeix perquè la seva mida és el doble que la natural d’aquí, té una franja groga a l’abdomen, i un fibló de gairebé 7mm de llargària. Cal recordar que la vespa velutina no és especialment perillosa per a les persones, excepte si ens hi apropem massa o ens abraonem sobre el niu. Sí que ho és, però, per les vespes autòctones, ja que n'és una depredadora. Cada vespa pot capturar entre 20 i 25 abelles diàries i un niu de vespa asiàtica pot arribar a acollir fins a 45.000 exemplars. Es tracta d'una espècie invasora de la qual es té constància a Europa des de l'any 2004 a França i que arriba a Catalunya el 2013. En poc temps la velutina s'ha propagat pel territori.

La velutina té un gran poder de propagació com ho demostra el fet que una sola reina hagi colonitzat 130.000 km2 de superfície. A dia d'avui no existeix un mètode específic i consensuat per evitar l'expansió de la vespa velutina que a mida que passa el temps més arrela al territori i més en perill posa les vespes autòctones.

 

vespesasiatiques