Riudarenes celebra la Festa de Sant Ponç

Riudarenes ha celebrat aquest passat cap de setmana la tradicional Festa de Sant Ponç amb tot un seguit d'activitats. El municipi manté viva aquesta festivitat i la dota d'un nou impuls.

Els actes han començat el dissabte amb una caminada a càrrec de la Fundació Emys. Els participants han pogut conèixer de primera mà les 3 basses artificals creades el 2006 a la zona humida de l'Esplet. En aquest hàbitat hi viuen espècies com la tortuga, el tritó o la reineta. La caminada ha finalitzat al davant de l'escola nova on els més petits han plantat tot un seguit d'herbes remeieres.

A la tarda i després de la benedicció de ramets a missa ha tingut lloc el primer recapte del cap de setmana pels carrers de Can Maleta i Can Falqués. La mainada al crit de “Sant Ponç, Sant Ponç” ha ofert ha canvi d'un petit donatiu un ramet d'herbes remeieres i un potet de mel als veïns i veïnes de Riudarenes.

També el dissabte ha tingut lloc a la plaça de la Vila una ballada folk amb música en directe a càrrec de l'associació de músics i balladors "La Qrambla" de Girona. En aquest taller obert a tothom els participants han aprés de la mà de la mestra dansaire Anna Agudo i el músic Nasi Marco alguns dels balls tradicionals més emblemàtics.

Les activitats del diumenge s'han iniciat amb el recapte i el cercavila pels carrers de Riudarenes amb els Flabiolaires Els Garrofers de Mataró, que han posat música durant tot el recorregut porta a porta que ha dut a terme la mainada. L'arrelament de la Festa de Sant Ponç a Riudarenes és notòria tal i com ho demostra la gran quantitat de domassos penjats als balcons del municipi. Un cop la canalla ha venut tots els ramets i pots de mel a veïns i veïnes ha tingut lloc a la plaça de l'Esglèsia la plantada de gegants amb els Gegants de Riudarenes. Tot seguit, s'ha celebrat el tradicional Ball de la Rua i la Raspa, un dels moments més esperats de la Festa de Sant Ponç. Els dansaires i la música dels Flabiolaires Els Garrofers de Mataró han estat els protagonistes a la plaça de la Vila. Per recuperar forces s'ha organitzat un aperitiu popular a dins de l'Ajuntament.

A causa del mal temps les activitats programades el migdia s'han traslladat a l'edifici polivalent 1 d'Octubre, com ha estat el cas del taller “Fem colònia amb herbes aromàtiques” a càrrec de la Fundació Emys o l'actuació del grup local Stem Fatal que ha ofert un concert ple de versions de temes populars del pop, el rock i el jazz.

A l'hora de dinar la colla Amics d'Argelaguer ha ofert una arrossada popular i pollastre a la brasa als veïns i veïnes. Com a novetat d'enguany, els comensals han pogut gaudir per postres del pastisset 'Maia' creat per Martí Serra únicament i exclusivament per ser degustat durant la festivitat de Sant Ponç.

Els encarregats d'encetar les activitats programades a la tarda han estat els Gegants de Riudarenes que han ballat al so de les gralles per donar pas tot seguit als ritmes frenètics del grup de percussió Xivarri de Sils.

A continuació, ha tingut lloc el ball de lluïment que enguany ha anat a càrrec de la colla de Vilafranca del Penedès amb el Ball de Gitanes.

A un quart de sis les parelles balladores d'engunay i les d'edicions anteriors de la Festa de Sant Ponç han ballat el tradicional Ball dels Flocs, una dansa estretament lligada al patrimoni cultural de Riudarenes i que gràcies a l'esforç d'un grup de veïns i veïnes continua més viva que mai.

Un cop finalitzat el ball s'ha procedit al lliurament d'un seguit d'obsequis als balladors més menuts, per tot seguit realitzar una foto de grup.

La cloenda a la Festa de Sant Ponç s'ha dut a terme davant de la sala polivalent 1 d'Octubre. Una traca ha posat el punt i final a aquesta tradicional festivitat de Riudarenes.

 

 

sant ponc 2018