Primer "bany de bosc" obert al públic a Sant Hilari

Sant Hilari ha presentat públicament aquest passat diumenge de manera oberta i gratuïta la ruta de “bany de bosc”. En els darrers anys, s’està configurant a Catalunya una xarxa de boscos terapèutics en masses forestals d’alt valor natural que, segons els últims estudis, aporten uns olis essencials que són beneficiosos per a les persones, tant a nivell psicològic com fisiològic.

A comarques gironines existeixen set boscos que formen part de la xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics a Catalunya, una experiència pionera a l'estat espanyol. A la comarca de la Selva hi trobem el bosc de Can Fornaca a Caldes de Malavella, la zona de Sant Grau a Tossa i la roureda de la serra de les heures a Sant Hilari.

Un bany de bosc consisteix en una passejada tranquil·la i accessible per a tots els públics en un bosc terapèutic mitjançant guiatge. Els beneficis per la salut i el benestar es potencien, entre d’altres, gràcies a l’aerobiologia forestal, el caminar lent, el silenci, la relaxació i la respiració conscient. Alguns dels efectes beneficiosos en la salut humana de les passejades guiades per boscos vells són la regulació del nivell de cortisol, que ajuda a reduir l’estrès; la disminució de la pressió arterial i de les pulsacions, així com de la glucosa en sang; També s’han constatat els beneficis dels banys de bosc en malalties com la fibromiàlgia i en la millora dels símptomes de la quimioteràpia. Els boscos vells són aquells amb elements de maduresa o premaduresa.

L'associació Sèlvans estableix contractes de custodia dels boscos amb els propietaris forestals durant un termini de 30 anys, garantint-ne la integritat i preservació. Sant Hilari oferirà durant aquest estiu diverses rutes de “bany de bosc” amb una durada de 3 hores i que comptaran amb la presència d’una guia especialment formada per a dur a terme aquesta teràpia.

 

 

 banydeboscsthilari