Un viatge a la història de Fogars i l’evolució de la pagesia

Accedir en el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva és fer un viatge en el temps per reviure altres èpoques i mostrar en els visitants com era l’activitat agrícola que imperava a Catalunya entre els segles X i XIX així com explicar la història del municipi.

La revolució industrial i la mecanització del camp ha provocat el progressiu despoblament i abandonament de les zones rurals, agrícoles i de la vida al camp i el trasllat de la seva població a les ciutats.

El Museu de la Pagesia de Fogars va entrar en funcionament l’any 2009. Tanmateix, l’actual museu es va inaugurar l’any 2012.

Situat a la Plaça Marina, en un edifici principal de nova creació que recrea una masia tradicional catalana, vol recuperar el vincle entre el món agrícola i les zones més urbanitzades. A les estances interiors de l’equipament es pot veure una extensa col·lecció de mobles fabricats entre els segles XVII i XIX. L’equipament també ens permet comprendre millor l’evolució de l’arquitectura dels masos a partir de les necessitats de cada moment, la distribució de les estances com el menjador, la cuina o l’habitació dels propietaris i com les decoraven.

D’altra banda, a l'exterior, just al cantó de l'era, hi ha un porxo envidriat que alberga un ampli ventall d’eines del camp que han caigut en desús i màquines que s’utilitzaven per treballar la terra així com una mostra d’antics oficis del territori com matalassers, roders, bosquerols o basters, entre altres.

També cal destacar que es poden veure en moviment els 4 molins més útils de la vida al camp: la sínia, el molí de farina, el trull i el molí de vent.

El fons museístic s’ampliarà molt aviat atenent les propostes dels mateixos visitants.

L’equipament també organitza xerrades, tallers, passejades, visites guiades o activitats per a diferents perfils de públic.

El Museu obre els dilluns, dimarts, dimecres, dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h. Els dijous i divendres, i l’últim cap de setmana de mes, està tancat.

L’equipament també acull un Punt d’Informació del Parc Montnegre i el Corredor.