L'eclipsi lunar i la lluna de sang s'han pogut observar malgrat la calitja

L'Associació Astronòmica de Girona ha organitzat aquest divendres una observació pública de l'eclipsi de lluna, el més llarg del segle, a la platja de Tossa de Mar. Els membres d'Astrogirona han desplegat tot un seguit de telescopis i diferents equips de captura d’imatge per posar a l'abast del públic l'espectacular fenomen astronòmic.

L'eclipsi lunar ha estat acompanyada de l'alineació de diversos planetes. A més a més durant aquest fenomen, la Lluna també s'ha tenyit de vermell a causa d’un curiós efecte físic conegut com a dispersió de Rayleigh. En el context de l’eclipsi lunar, l’atmosfera terrestre distorsiona la llum del Sol que normalment il·lumina el satèl·lit de to platejat i només permet que la llum vermella, amb més longitud d’ona, arribi a la Lluna. Aquest mateix fenomen és el que provoca el caretístic enrogiment de les postes de sol. Moltes persones s'han aplegat a la platja de Tossa per assistir a aquest fenomen. La calitja no ha permès però gaudir de la lluna de sang en tot el seu esplendor a ull nu. Gràcies però als telescopis d'Astrogirona els més curiosos han pogut observar de prop el fenomen. L'entitat organitza diverses activitats obertes al públic com ara observacions, xerrades o cursos d'Astronomia.

La següent cita astronòmica serà amb el clàssic de tots els estius, les Llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja d’estels més mediàtica de l’any. Astrogirona organitzarà una observació pública d'aquest fenomen el 12 d'agost al mas Roig, a Llagostera, una de les seves dues seus.

 

 eclipisi lunar

  Imatge