Terrissa, patrimoni i gastronomia, protagonistes de la 7a Fira de l’Olla de Breda

La terrissa, l’artesania i la gastronomia han estat les grans protagonistes d’aquest cap de setmana a la setena edició de la Fira de l’Olla de Breda.

El programa del certamen pràcticament no s’ha vist afectat per la pluja i el mal temps i s’ha farcit amb activitats per a tota la família, sempre molt vinculades a l’activitat ceràmica i terrissaire com demostracions d’elaboració de ceràmica, exposicions, conferències i els plats cuinats en recipients de terrissa.

La fira ha reunit terrissaires i ceramistes de Breda i d’altres zones catalanes que han presentat una àmplia selecció de productes fets amb ceràmica per a usos diversos com decorar o cuinar. També han donat a conèixer els grans avantatges i versatilitat d’aquest material en les seves diverses aplicacions.

Algunes famílies terrissaires del poble han fidelitzat una clientela pràcticament centenària. Lola Vilà, que fa de guia a les visites guiades del municipi, ho explica a partir d’una carta de l’any 1934 que testifica que alguns negocis bredencs han passat de generació en generació i mantenen la seva relació comercial amb altres punts del món des de fa molts anys.

Aquest dissabte, els gegants de Breda, Hipòlit i Anna, escortats pels geganters i grallers han animat el recinte de la fira amb els seus balls i cançons. Petits i grans s’han unit a la comitiva ballant i gaudint de la festa.

En el Centre Cultural, Els Forns, s’ha inaugurat l’exposició “La ceràmica modernista i Lluís Domènec i Montaner”. Lluís Domènech i Montaner fou un dels arquitectes més importants del Modernisme Català i, fins i tot, algunes de les seves obres han estat reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. La mostra, a la qual col·laboren el Museu Aragay i La Casa Lluís Domènec i Montaner, es pot visitar fins a l’11 de novembre, els dissabtes tot el dia i els diumenges dins d’horari de matí i migdia. La inauguració ha anat a càrrec del comissari de l’exposició, Vicente de la Fuente.

A la mateixa hora, a la Plaça de la Vila s’han dut a terme una demostració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec d’un terrissaire bredenc, que s’ha repetit a la tarda. I tot seguit, a la mateixa plaça, Anna Anglisano i Isabel Solà han presentat el repte de la geocerca per les terreres de Breda.

Al migdia, La Plaça del Convent ha estat l’escenari d’una cursa ben peculiar, comprovar quins terrissaires són més ràpids amb una post sobre l’esquena.

A la tarda, a la mateixa plaça, s’ha celebrat el Concert participatiu “Testus”.

Testus és una proposta artística on el públic crea música orgànica, de manera col·lectiva, espontània, aleatòria i viva, amb testos. L’acció genera una interacció entre les persones i la terra mitjançant el fang, la forma i la sonoritat dels testus que són de diferents diàmetres i, per tant, ofereixen un so diferent en funció de la mida.

El públic se situa en un cercle amb un director al centre que canalitza la producció sonora a través de codis simples i interactua amb els músics a mesura que les creacions van sorgint.

D’altra banda, Alfons Romero, president de l’Associació Catalana de Ceràmica, ha impartit la conferència “La terrissa i els fogons” i la jornada s’ha clos amb una nova visita guiada al patrimoni local.

Afegir que el cantautor bredenc, Genís Sánchez, també ha actuat a la Plaça de la Vila aquest dissabte entusiasmant a tot el públic amb versions de temes tan coneguts com “Knocking’ on Heaven's Door” que han interpretat Guns N’Roses o Bob Dylan, “Nothing else matters” de Metallica o “House of the Rising Sun” dels The Animals.

La segona jornada de la Fira de l’Olla de Breda ha arrancat a mig matí, a la Plaça de la Vila amb molt bon gust perquè s’ha dut a terme una demostració de cuina en directe presentada per l’actor del programa Polònia de TV3, Sergi Cervera. Els assistents en el show cooking han pogut comprovar personalment les virtuts de cuinar l’arròs amb cassoles de Breda.

En paral·lel, s’ha fet una nova exhibició d’elaboració de terrissa amb torn i, a mig matí, els més joves de la família s’han embrutat les mans i han dissenyat les seves pròpies figures i objectes en el taller de fang impartit per la coneguda ceramista i artista, Yolanda Flor4Petals. Yolanda González ha compartit amb els participants del taller els seus coneixements com a escultora i creadora autodidacta en el terreny de la ceràmica, una afició que li ve de ben petita.

Al punt del migdia, s’ha presentat el conte “La Laura descobreix la Selva!” i s’han servit els tastets d’arròs cuinats a la sessió de cuina en directe. Durant els tastets, a títol d’anècdota, la Grossa de Sant Jordi i Cap d’Any s’ha passejat entre el públic saludant i fent-se fotos amb la gent.

Aprofitant la inigualable sonoritat de l’Església de Santa Maria de Breda, en el Monestir del municipi, cap a mitja tarda, les seccions de corda i d’inici de corda de l’Orquestra Jove de La Selva han ofert un programa amb una quinzena de peces i diferents autors. A la primera part ha actuat la formació d’inici de corda i seguidament els músics de corda. L’audició s’ha clos la interpretació conjunta d’ambdues seccions del tema “Italian Bossa”.

Simultàniament, les famílies han compartit una bona estona recuperant un joc tan tradicional com és el joc de trencar l’olla.

A la recta final de la fira, el Museu Municipal Josep Aragay ha acollit la conferència “Els plafons ceràmics de Josep Aragay per a l’Institut Antituberculós de la Caixa, l’any 1931”. La xerrada ha anat a càrrec de Xavier Castanyer, director del Museu Aragay, i d’Arantxa Moran i Antoni Santos del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals.

Una setena edició que s’ha acabat en el Centre Cultural, Els Forns, on s’ha celebrat un tast de vins del celler català, Loxarel, on s'ha pogut tastar 4 classes de vins diferents tots produïts amb gerres de fang de 720 litres. Al final del tast s'ha pogut de degustar un espumós, del mateix celler, que ha servit alhora per donar punt final a la 7a edició de la Fira de l'Olla de Breda.

 

  Imatge