Èxit de la tercera edició de la Fiporc

D'aquesta manera quedava inaugurada oficialment la tercera edició de la fira del porc de Riudellots de la Selva. Enguany Fiporc ha superat les expectatives amb més de 9.000 visitants durant el cap de setmana.

El tret de sortida va ser divendres amb la jornada tècnica per a professionals del sector porcí. S'hi va presentar l'estudi “Dinàmiques socioterritorials al voltant de l'Ocupació Real de la cadena agroalimentària del porcí a Riudellots de la Selva". Anna Roca, responsable de la Comissió Tecnicocientífica de la Fundació Agroterritori, va ser l'encarregada de fer-ne la presentació. Els resultats de l'estudi estimen que dels quatre mil ocupats totals (reals), el 70% obeeixen a requeriments de la mà d'obra directa de les indústries càrnies, mentre que un 30% conforma un bloc d'ocupats indirectes que despleguen un gruix d'activitats auxiliars i complementàries al sector carni.

A Riudellots de la Selva es sacrifiquen 30.000 porcs diaris ocupant la segona plaça a nivell europeu pel que fa a sacrificis. El 76% de la producció de la carn a Catalunya prové del porc i només l'any passat es van exportar un milió de tonelades, la meitat de les quals provinents de comarques gironines. El sector porcí té un pes decisiu a Riudellots de la Selva on s'agrupen processos de transformació diversos. Des de l'escorxador fins als productes derivats o l'emmagatzematge. Fiporc pretén donar visibilitat el sector, i en la seva tercera edició s'ha consolidat com a fira temàtica de referència a Catalunya.

La fira del porc ha acollit tot tipus d'activitats aquest cap de setmana. Els visitants han pogut gaudir des de les exposicions d'eines i estris del procés de matança fins a reproduccions de la Fiporc a càrrec de Riudeclicks. Els més menuts han pogut passejar en poni o presenciar una exhibició de ferrar cavalls.

Al carrer Major s'ha pogut gaudir de les il·lustracions d'en Lloti fetes pels alumnes de l'escola de Riudellots i de tot tipus de parades d'artesania i exhibicions d'oficis artesanals.

Una de les zones més concorregudes ha sigut l'àrea de tast on els visitants han pogut degustar tot tipus de productes elaborats al municipi. Al mateix indret han tingut lloc també les representacions del procés de matança conduïdes pel cuiner Pep Nogué. El públic ha pogut assistir en directe a l'especejament d'un porc.

Més de 100 voluntaris del municipi han fet possible l'èxit de la fira. Diferents entitats i associacions també han fet la seva aportació: com l'escola Like a dream de Riudellots amb exhibicions de hip-hop al carrer, l'Espai Jove amb la venda de bosses reciclades de banderoles o Riudelan amb una impressió en 3-D d'en Lloti, la mascota del Fiporc.

El punt mediàtic l'ha aportat la connexió en directe del programa El suplement ON ROAD de Catalunya Ràdio.

Des de l'Ajuntament de Riudellots ja es comença a treballar en la propera edició. Una de les possibles novetats pot ser la ampliació de la zona de la fira.


 fiporriudellots