Sta. Coloma de Farners, capital mundial de la ratafia

Durant quatres dies Sta. Coloma de Farners s’ha convertit en la capital mundial de la Ratafia. Un gran nombre d’activitats per a tots els públics han farcit la 37na edició de la Festa de la Ratafia. 

Dijous a la nit els i les Confrares de la Ratafia en processó, amb torxes i absolut silenci s’han dirigit cap a la casa d’en Pere Coma, guanyador de la millor ratafia local de l’any passat, qui ha entregat el penó de la Festa i el llibre de la litúrgia. Tot seguit la comitiva s’ha dirigit cap la plaça Farners, a la Vela de la Ratafia. Allà ha tingut lloc la penjada del penó, que dona oficialment el tret de sortida a la Festa de la Ratafia. A continuació s’ha celebrat un brindis col·lectiu. Els trabucaires, els gegants Sol i Serena, els grallers i els espectacles de carrer a càrrec de Contaminando Sonrisas han pres el relleu de la Festa en una cercavila que ha transcorregut pels carrers del municipi, anunciant l’inici de la Festa de la Ratafia.

Divendres ha estat un dels dies forts d’aquesta edició. La visita del president de la Generalitat, Quim Torra a Santa Coloma de Farners ha captat l’atenció de molts veïns i veïnes que s’han aplegat a la sala de plens del municipi. Torra amb forts lligams a Santa Coloma ha signat el llibre d’honor de la ciutat.

Tot seguit ha tingut lloc l’acte central de la Festa de la Ratafia: la nit de gala. Enguany el sopar s’ha celebrat al pavelló de la Nòria, una de les principals novetats d’aquesta edició. Unes vuit centes persones han assistit a la gala. L’àpat ha estat servit per la Colla Gegantera. Durant el sopar, el jurat d’experts ha escollit les ratafies guanyadores del 37è Concurs. Enguany s’han presentat un total de 254 ratafies casolanes, número rècord en la història del Concurs, i entre les quals n'hi havia de provinents de tot Catalunya, del Canadà, Polònia i Nova Zelanda. Un cop el jurat ha realitzat les seves valoracions i ha finalitzat el sopar ha tingut lloc el nomenament de nous i noves confrares i també de la confraressa d’honor, Magda Tolosa, de la pastisseria Trias. És el primer cop en la història de la Festa que s'investeix una dona. Tolosa ha sigut distingida per la seva dedicació a la Festa i a la promoció de la ratafia.

La ratafia elaborada per Esther Vendrell, de Centelles ha obtingut el primer premi de la 37a edició del Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. El segon premi ha estat per a Jaume Guinovart, també de Centelles. Es dona la circumstància que ja l’han passat l’or i plata va recaure en una altra parella de Centelles.

 Joaquim Carreras, de Campllong, ha acabat en tercera posició. El premi a la millor ratafia local ha estat per a la colomenca Imma Calderón, qui rebrà en custòdia el llibre i el penó per conservar-los fins a l'inici de la propera edició de la festa i de la seva ratafia se'n farà una edició especial i limitada de 200 ampolles que es vendran exclusivament al Mercat de les Herbes de la Ratafia de Santa Coloma, a la primavera.

Un altre any, Farners s’ha convertit en la capital de la ratafia.

La programació de la 37na Festa de la Ratafia ha inclòs moltes activitats entre les quals destaquen la Fira de productes artesans i de proximitat a la plaça Farners, l’espai Ratafiàrium, a la plaça Firal, on s’han venut i degustat productes elaborats amb ratafia com coca, xuixo, pa, melmelada, iogurt o infusió de ratafia, i l la vela de la Ratafia on el públic assistent ha pogut tastar totes les ratafies comercials de Catalunya i les colomenques 1842, la ratafia Malhivern, la Corriols i,per primer cop l'elaborada pel cau Roca Guillera, que porta el mateix nom de l'entitat.

Activitats per a tota la família com el concert de El Pot Petit al pavelló de la Nòria han desbordat totes les previsions. Centenars de persones s’han aplegat al recinte que no ha pogut totes les famílies que han volgut assistir al concert.

La música ha tingut un paper destacat durant la fira amb actuacions de grups com els Biflats, la banda gironina She’s Crazy o les Balkan Paradise Orchestra i el seu potent directe.

Xerrades i tallers com els que s’han dut a terme a l’Arxiu Comarcal de la Selva han posat en valor les possibilitats gastronòmiques de la ratafia i el seu potencial d’innovació. La tradició també juga però un paper important: l’exposició a la Casa de la Paraula “Francisca: una dona enamorada del bosc” ha servit per reivindicar la figura de Francisca Pastells, una ratafiarie, bosquerola i recol·lectora d’herbes que va inspirar els iniciadors de la Festa de la Ratafia.

Durant aquests dies Santa Coloma ha bullit d’activitats i d’actes com el ball de purificació de les herbes a càrrec de la Confraria Jove i el ball de Diables amb els Diables d’en Pere Botero celebrat a la plaça de la Pau, el 1r Sopar de Jovers de la ratafia organitzat per la Bulla o la 6a Cursa de la Ratafia que ha comptat amb la participació de 500 corredors, 300 en la cursa curta d’11km i 200 en la cursa llarga de 25 km.

L’alta participació en totes les activitats organitzades així com la gran afluència de públic que any rere any visita la Festa de la Ratafia certifiquen el creixement que ha experimentat l’esdeveniment els darrers anys.

La Festa de la Ratafia s’ha consolidat com un esdeveniment a nivell nacional on la tradició i la innovació van agafades de la mà per configurar un marc compartit on poder créixer.

 37na festa ratafia

  Imatge