Amer celebra les Festes de l’Aniversari i la Fira de Sant Martí

Amer ha celebrat aquest cap de setmana les Festes de l’Aniversari, coincidint amb la Festa de Sant Martí.

Amb les Festes de l’Aniversari, el municipi recorda i preserva la seva memòria històrica i commemora l’aniversari de la consagració, el 9 de novembre de l’any 949, del Monestir de Santa Maria, promogut per la comunitat de Sant Medir i que va marcar l’evolució històrica del poble durant molts segles.

A més, dos presidents de la Generalitat són fills d’Amer, i els altres tres hi van estar vinculats com a abats del Monestir de Santa Maria d’Amer:

Al voltant de tots aquests fets històrics, els amerencs i amerenques han organitzat un cap de setmana sencer d’activitats que ha culminat, aquest diumenge, amb la Fira de Sant Martí.

El divendres a la tarda s’ha inaugurat al Museu Etnològic Lluís Sidera, l’exposició “50 anys amunt i endavant “amb motiu de l’aniversari de la fundació del Grup Excursionista Amerenc Esquelles.

La mostra es pot visitar fins al 18 de novembre, en els dies i horaris d’obertura del museu, i recull imatges i records de l’últim mig segle de l’entitat que a l’hora també són una mirada cap al futur.

L’acte l’han presidit l’actual i antics presidents i presidentes del grup. La inauguració s’ha acabat amb un refrigeri.

Al vespre, en el Monestir de Santa Maria, s’ha oficiat una missa commemorativa del 1069è aniversari de la consagració del Monestir, concelebrada amb l’acompanyament del Cor Parroquial d’Amer.

S’ha llegit l’Acta de Consagració del Monestir del 9 de novembre de l’any 949 i a la sortida de l’ofici religiós s’ha servit coca i cava entre els assistents.

El dissabte ha començat amb l’11è mercat de Brocanters a la plaça del Centre. El mercat l’organitza la Fundació Oncolliga Girona, lliga catalana d’ajuda al malalt de Càncer, que també té una delegació local a Amer i una xarxa de delegacions arreu de la comarca.

Una estona més tard, a la plaça del Monestir, s’ha fet una concentració de cotxes clàssics i el consistori ha obsequiat a tots els participants amb una botifarrada a la plaça del Centre.

Al migdia, a la Sala de Can Boles i sota l’organització de Càritas d’Amer, s’ha dut a terme la xerrada de l’escriptora musulmana, Míriam Hatibi, qui ha parlat del seu llibre “Mira’m als ulls. No és tan difícil entendre’ns”.

La presentació l’ha fet Adrian Becerra. Míriam Hatibi, a partir de la seva pròpia experiència, ha parlat del descobriment de ser diferent, ha desmuntat tòpics i estereotips sobre la diversitat i ha reflexionat sobre conceptes com la integració, la tolerància, la convivència o l’assimilació.

L’acte s’ha acabat amb una degustació de productes del Marroc i catalans.

A la tarda, a l’Snack Bar Torrent s’ha fet una subhasta d’objectes a favor de la Fundació Oncolliga Girona. La subhasta se celebra des de fa onze anys i, enguany, la dotzena de voluntaris que coordinen l’acte han aconseguit 482 euros que es destinaran en els programes que promou l’entitat.

I a la Sala de Can Boles, l’historiador, professor de la Universitat de Barcelona i antic director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines Companys, ha impartit una conferència sota el títol “La història en els camins de la llibertat”.

Al vespre, el Monestir de Santa Maria ha estat l’escenari d’un gran concert de cant coral a càrrec de la Capella Polifònica de Girona, fundada l’any 1956, en commemoració del 1069è Aniversari de la Consagració del Monestir. La Capella Polifònica de Girona va ser fundada pel mestre Josep Viader el curs 1.956-57, dins l'Associació Música de Girona i continua present en la vida musical de la ciutat de Girona i comarques. El seu repertori comprèn des del cant gregorià fins a la música contemporània.

Aquest diumenge, la població ha celebrat la Fira de Sant Martí amb activitats per a tota la família.

A la plaça de la Vila s’hi ha instal·lat una Fira del Comerç i Artesania del territori. També hi ha hagut un espai d’artesans del Ter-Brugent en el marc del programa que promociona l’artesania artística.

La inauguració de la fira ha anat a càrrec de les autoritats locals encapçalades per l’alcaldessa, Maria Rosa Vila, Josep Roca, sommelier del Restaurant el Celler de Can Roca, i Raül Morales i Vergés, director dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona. Tots dos han pujat a l’escenari per firmar en el Llibre d’Honors de l’Ajuntament.

L’alcaldessa explica el vincle de la família Roca amb Amer.

Maria Rosa Vila - alcaldessa d'Amer – vam demanar... (01:05)

Al matí també s’han fet passejades en poni, tallers infantils de ceràmica, vímet, pintat de cares, collarets, jocs i màgia i l’espectacle familiar “Els secrets de Mr. Stromboli”, un firaire, un xerraire venedor d’elixirs miraculosos que recorre pobles i fires presentant els seus invents i els seus fenòmens amb un carro ple d’andròmines i personatges.

Després de la missa en honor a Sant Martí a l’església parroquial, la plaça de la Vila ha acollit un tast d’aigües que ha anat a càrrec de Gemma Barceló, gentilesa del manantial d’aigua natural de la vila d’Amer, “Fonter”. Recordem que la planta embotelladora de l’aigua “Fonter”, que pertany al grup Danone i Font Vella, es troba en el municipi. El tast s’ha acompanyat de la presentació d’un nou producte.

La plaça del Monestir, ha reunit una gran quantitat de públic per veure en directe el 26è Concurs de Torradors de Castanyes, un dels actes més esperats de tota la festa, amb un premi en metàl·lic de 150 euros pel primer classificat, 100 euros pel segon i 50 pel tercer.

El concurs consisteix a triar les millors castanyes i deixar-les a punt per torrar-les en una típica paella de ferro amb forats.

Durant el migdia també s’ha pogut visitar el Monestir de Santa Maria i el Museu Etnològic, Lluís Sidera.

I l’espectacle “Pangea” d’Isaac Trias, una proposta rústica, casolana i amb molta màgia, no ha deixat indiferent a grans i petits.

En paral·lel a totes aquestes activitats, la plaça de la Vila ha congregat a molts visitants, amb ganes de provar els tastes de cuina típica catalana i d’altres països elaborada per la Mostra gastronòmica d’Amer, Cuina Empordanesa, les Cuineres de Sils i Cuina Fusió.

El públic familiar també ha gaudit del muntatge “Pete & Pat (at the Piano Pupp)” de la companyia Bigotis Teatre, on dos elegants ciclistes condueixen pels carrers de la ciutat un tàndem que empeny un “pianoman” que va tocant animades melodies i a cada parada es transforma en un teatret.

La tarda ha començat amb l’entrega de premis, a la plaça de la Vila, del Concurs de Torradors de Castanyes. El lliurament dels premis l’ha fet Joan Espona i Agustín, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i alcalde de Sant Joan les Fonts. Les castanyes més ben torrades en menor temps han estat, en tercer lloc, les de Lluís Badosa que ha tardat 7 minuts 40 segons. El segon millor temps l’ha fet Cristina Sancho, que ha tardat 7 minuts 22 segons. I el millor temps l’ha fet Montse Casacuberta, que ha tardat 7 minuts 15 segons.

I tot seguit s’ha celebrat la 43 Castanyada Popular acompanyada d’una audició de sardanes amb la Cobla Bisbal Joves, amb castanyes i vi per a tothom.

Un berenar que ha posat punt final a tres dies de moltes activitats, un gran èxit de participació i que posa fil a l’agulla a l’edició de l’any 2019.

 

  Imatge