Exposició del Ball de gitanes a Breda

Al Centre Cultural i d'Informació Turística Els Forns s'ha inaugurat l'exposició “Ferro!”. Exclamació característica d'aquest ball. La mostra recull fotografies i altres elements sobre els orígens i el desenvolupament del tradicional ball al poble de Breda.

Hi ha documents que constaten la seva existència a meitats del segle XVIII. El ball, típic de la zona del Vallès, es va instaurar a Breda dins de les celebracions de Carnestoltes.

L'exposició dividida en dues sales és un homenatge a tots aquells que al llarg de la història han participat del Ball de Gitanes, una tradició amb un alt component emocional pels bredencs.

La història moderna del Ball de Gitanes és intermitent. A mitjans del segle XX es deixa de ballar a Breda i no és fins l'any 1968 que es recupera en motiu del novè centenari de la fundació del poble. Ràpidament, però, es deixa de ballar. I no és fins a principis dels noranta que amb la creació del Grup Dansaire de Breda es torna a recuperar el Ball de Gitanes. L'any 1996, però, es fa l'última ballada a la Plaça de Baix. Fins que fa dos anys que el nou Grup de Gitanes de Breda ha agafat el relleu amb la idea de donar continuïtat a aquesta tradició.

El proper Ball de Gitanes es podrà veure per la Festa Petita. D'altra banda, el Grup de Gitanes de Breda també està estudiant la possibilitat de participar aquest Juliol a un festival organitzat a Banyuls.

L’exposició “Ferro!”estarà oberta al públic fins el proper 20 de març.

 

expogitanesbreda