Fira i festa de la matança del porc

La fira i festa de la matança del porc de la Cellera de Ter ha celebrat aquest diumenge la seva 43a edició. Com ja és habitual centenars de persones han visitat el municipi per participar d'aquesta tradicional trobada.

El ventall d'activitats ha estat ampli, des de exposicions al carrer com la de l'Àngel Soler que ha exhibit els seus treballs artesanals de cadenes fetes amb fusta de boix passant per l'exposició de pintura de la Monika Grygier. La fira de brocanters, les paradetes d'artesania i gastronomia o els tastets d'especialitats locals han omplert els carrers de la Cellera de Ter.

Al migdia els gegants de la Cellera de Ter acompanyats per les gralles han conduït els visitants a l'esplanada on s'ha celebrat el dinar. Allà i després de fer la corresponent plantada tothom qui ha volgut s'hi pogut fotografiar. Con no podia ser d'una altra manera, però, el protagonisme de la jornada ha sigut per el dinar popular.

Servir a més de 1.200 comensals suposa tot un repte organitzatiu que no es pot assolir sense una bona organització.

El dinar es caracteritza pels fesols vermells amb xinxarrels, també coneguts com greixons, de la Cellera de Ter i el fetge amb mantellina, únic en el món i amb un origen que es remunta a l'edat mitjana. Un dels atractius de la festa és la lenta cocció dels fesols cuits a poc a poc amb grans peroles a l'aire lliure. El dinar el cuinen i serveixen voluntaris del poble que se'n carreguen de què no falti de res. La festa de la matança del porc suposa una data assenyalada per tots els habitants de la Cellera de Ter.

Quaranta tres anys després de què els membres del Centre Cultural Parroquial de la Cellera de Ter decidissin recuperar la festa de la matança del porc a l'aire lliure, la trobada s'ha convertit en tota una tradició i en un factor de cohesió social. Bona prova d'això ha sigut la presència dels alcaldes i alcaldesses dels municipis del Ter-Brugent.

 

matancadelporclacellera