Arbúcies recorda El Combat de 1714 amb recreacions i activitats diverses

Arbúcies ha celebrat, aquest diumenge, la sisena jornada de divulgació i recreació històrica d’El Combat d’Arbúcies – 1714.

Aquest any, la jornada ha permès donar a conèixer com era l’estil de vida dels habitants del Montseny en el segle XVIII.

La jornada de recreació històrica recorda un dels episodis més importants de la història de la vila i municipis de la rodalia quan, el 14 de gener de 1714, durant la Guerra de Successió, la vall d’Arbúcies fou l’escenari  del Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent dels municipis de la rodalia i després de sis hores de combat, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Uns fets que s’han reviscut en el Passeig de la Riera amb la participació dels Miquelets de Girona - Regiment de Sant Narcís, Miquelets de Catalunya, l'Associació de Recreació Històrica Moià 1714 i Regiment de Sta. Eulàlia.

La programació també s’ha farcit d’altres activitats per a tota la família com una passejada per la ruta del Combat organitzada pel Museu Etnològic del Montseny - La Gabella i Parc Natural del Montseny.

El monòleg de recreació històrica “La Teresa d’Arbúcies” on s’explica el paper anònim, però no per això menys important, que van tenir les dones d’Arbúcies durant la guerra de successió mentre els seus marits i els seus fills estaven lluitant en el combat.

L’Associació Club de Bitlles Catalanes de Blanes ha convidat a grans i petits a jugar a les bitlles catalanes, el joc de carrer del s. XVIII, posant a prova la seva habilitat i punteria. Els participants han pogut comprovar que sembla senzill però no ho és tant.

Una exposició de puntes de coixí de les llars d’Arbúcies que ha permès en els visitants conèixer, de primera mà, el procés de confecció de les puntes i quines tècniques s’utilitzen. Les puntes de coixí era un element habitual a moltes llars al s. XVIII.

Els Miquelets de Girona - Regiment de Sant Narcís i Miquelets de Catalunya han organitzat una taula de reclutament. Tothom qui ha volgut s’ha allistat al regiment, deixant les seves dades i signant el compromís de reclutes per defensar la pàtria, si cal, amb la vida.

Entre les novetats d’enguany, també hi ha hagut un taller infantil de fer espelmes adreçat a nens i nenes de 4 a 8 anys que han après a fer la seva espelma per emportar-se-la a casa. 

Les famílies també han tingut l’oportunitat de jugar amb els mateixos jocs a què jugava la mainada durant el 1700, com el joc de pilota o l’argolla, jocs de pensar com el molí de nou o jocs moguts com l’anella.

Els Miquelets de Girona – Regiment de Sant Narcís han ofert una xerrada sobre com era la vida dels soldats a principis del s. XVIII al Campament dels Miquelets de Girona.

El sergent Condrack ha dirigit un taller per a públic infantil amb la intenció d’ensenyar en els soldats més joves què cal fer per ser un exèrcit victoriós. Han après a desfilar, a formar, a conèixer els comandaments i els aspectes més interessants de l’organització militar de l’època.

A partir del migdia, s’ha fet una degustació de Cargols, un aliment que durant l’abstinència de la Quaresma es considerava una carn apta pel consum i que sempre ha format part de la gastronomia catalana més tradicional amb diferents variacions dins el plat.

La jornada s’ha acabat amb la recreació del Combat i llançament d’unes salves en honor en els caiguts en el combat.

 

 

  Imatge