El fons documental de Joaquim Jordà a l'Arxiu Comarcal de la Selva

 “L’arxiu Jordà. El fons documental del cineasta a Santa Coloma de Farners” és el títol de l'exposició que sobre el cineasta Joaquim Jordà s'ha inaugurat aquest passat divendres a l’Arxiu Comarcal de la Selva. Aquesta mostra fa una passejada per l'extens fons documental que el cineasta va donar a la seva ciutat natal i es podrà visitar fins al proper 27 de juliol.

L’acte d’inauguració de l’exposició l’han encapçalat representants de les entitats i institucions que han participat en la producció de la mostra. L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí; el cap del Servei de coordinació general d’arxius, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Enric Cobo; el coordinador del grup de recerca CINEMA, del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Xavier Pérez; i en representació de la Fundació SGAE, Piti Español, guionista de cinema i televisió i membre del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya.

Un cop acabats els parlaments la comissaria de l’exposició, Cristina Rubio, ha fet un breu recorregut per els cinc àmbits temàtics en què s’estructura l’exposició i que permeten als visitants conèixer el procés creatiu de l’autor i el sentit i evolució dels darrers anys de la seva producció cinematogràfica.

L’exposició mostra una selecció de documents del llegat arxivístic i bibliogràfic que Jordà va cedir. L’any 2017 l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners va completar-ne la catalogació i descripció arxivística, i en va fer el dipòsit definitiu a l’Arxiu Comarcal de la Selva, on és accessible a investigadors i persones interessades en l’obra del cineasta.

Joaquim Jordà va ser director de cinema, guionista, traductor i docent i molt compromès políticament. La seva obra i trajectòria tenen una importància cabdal dins del cinema català i espanyol.

La mostra ha estat especialment dissenyada per a ser itinerant. Després de veure’s a Santa Coloma de Farners, es podrà visitar a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, el curs acadèmic de 2019-2020, i posteriorment, al Cinema Truffaut de Girona.

Entre d'altres activitats es preveu la projecció de tres de les seves pel·lícules a l’Auditori municipal (Numax presenta,.., el 17 de maig; Mones com la Becky, el 24 de maig; i Un cos al bosc, el 31 de maig) i un dinar homenatge, dedicat a Jordà, a la taverna del Subirà, el dissabte dia de 1 juny.

 

 exposici joaquim jordE

  Imatge