Riudarenes celebra la tradicional Festa de Sant Ponç

Riudarenes ha viscut aquest cap de setmana la tradicional festa de Sant Ponç. Aquesta festivitat està lligada al patrimoni cultural i natural del municipi. Activitats per a tots els públics com la duta a terme per la Fundació Emys han farcit la programació d’actes de dissabte i diumenge.

La caminada ha servit per conèixer l’entorn natural de Riudarenes. Espais com la riera de Sta. Coloma, el rec esplet i zones humides com la de Can Parra han estat els protagonistes de la sortida. Els i les participants també han pogut conèixer quines són les espècies autòctones i quines les invasores que habiten aquests espais naturals. La caminada ha finalitzat al cap de gairebé dues hores. Els i les participants han pogut recuperar forces a base de fruita i aigua, per tot seguir iniciar una plantada popular d’herbes aromàtiques i remeieres com ara espígol, farigola i romaní. Petits i grans han plantat unes 150 plantes construint així el Jardí de Sant Ponç, patró dels remeiers. La festa de Sant Ponç té una llarga tradició a Riudarenes.

A la biblioteca de Riudarenes s’ha pogut visitar l’exposició “Els símbols del Ball dels Flocs” on s’aprofundeix en el simbolisme que s’amaga darrera d’aquest tradicional ball. Aspectes com el cercle, el paper de les mares, la rosa  i el floc juguen un paper fonamental en la concepció i l’execució del “Ball dels Flocs”. Enguany i aprofundint en la tradició de Sant Ponç s’ha posat a la venda el llibre “Sant Ponç a Riudarenes”, una obra escrita a quatre mans pels  músics flabiolaires, Rafel Mitjans i Teresa Soler, que fa més de vint anys que participen en la festa.

Un aspecte essencial per a la preservació de la Festa és el relleu generacional. Els nens i nenes de segon curs de primària i alguns de més grans s’han presentat en públic en un acte celebrat a la biblioteca.

Una altra de les tradicions de la Festa de Sant Ponç és el recapte, que s’organitza després de la benedicció dels ramets a missa. En parelles, els nens i nenes truquen a les portes dels veïns i veïnes de Riudarenes oferint un ramet d’herbes remeires i mel a canvi d’un donatiu. Organitzada entre l’Ajuntament, entitats i veïns del poble la Festa de Sant Ponç ha crescut els darrers tres anys.

Durant el cap de setmana s’han celebrat activitats com la ballada folk a càrrec de la Qrambla, una associació de músics i balladors que han ofert un taller d’iniciació a balls d’arrel tradicional que ha fet les delícies de petits i grans.  

 

 sant pon 2019E

  Imatge