Santa Coloma recorda els fets històrics de 1640 amb una gran participació

Santa Coloma de Farners ha celebrat, aquest cap de setmana, la Festa de la Revolta dels Segadors de 1640.

El municipi recorda els fets històrics esdevinguts la primavera de  l’any 1640, quan el poble es va veure sotmès i humiliat per les tropes i l’agutzil reial, Monrodon. Els colomencs es van sublevar contra els soldats de Felip IV i el compte-duc d’Olivares, donant inici a la Guerra dels Segadors, preludi de la guerra de Successió.

Des de fa 14 anys, la vila reviu l’esclat de la Revolta dels Segadors, un dels episodis històrics més importants que ha viscut la ciutat, amb un estens programa farcit d’activitats per a tota la família.

Tant dissabte com diumenge durant tot el dia, la Plaça Farners ha estat l’epicentre de la festa.

S’hi ha instal·lat el Campament Segador i el Campament de les unitats militars de l’època, els Tercios.

Els visitants han pogut passejar entre les parades del mercat temàtic i fer un mos a la taverna ambientada i regentada per La Sega 1640.

El dissabte al matí, s’ha organitzat una visita guiada teatralitzada pel centre de la vila, recorrent els racons marcats per la Revolta dels Segadors.

La companyia d’espectacles infantils i familiars, Els Atrapasomnis, han fet cantar, ballar i divertir-se, especialment en els més petits, amb les seves aventures i personatges.

A partir del migdia, els Tercios han desfilat per la vila.

En paral·lel, les colles dels Guillats de la Selva i els Castellers de les Gavarres han ofert una exhibició castellera.

A la  Casa de la Paraula s’ha presentat l’exposició fotogràfica “La Revolta dels Segadors 1640”.

L’exposició es pot visitar fins al 25 de maig en els horaris d’obertura de la Casa de la Paraula.

El col·lectiu barceloní de fotògrafs, Districte IX Imatge, fa una reconstrucció històrica dels fets que van suposar el començament de la revolta catalana contra la monarquia Hispànica.

L’exposició, té un vincle molt estret amb la festa colomenca. També hi ha col·laborat el casal “La Sega 1640”.

Abans d’anar a dinar, la Cobla Contemporània ha ofert una audició de sardanes.

La tarda ha arrancat a ritme de batucada amb els Sacorebatuk@.

A mitja tarda, les colles geganteres de Salt, Riudarenes i la colla amfitriona, han celebrat una trobada gegantera a la Plaça Farners que ha donat pas a una cercavila que ha recorregut diferents espais del nucli antic.

Al capvespre, s’ha escenificat la recreació històrica “Emboscada i judici a un bandoler”. La representació ha anat a càrrec de la reconeguda companyia de recreacions històriques, Alma Cubrae, i el Casal Popular Independentista de Santa Coloma, La Sega 1640.

A la mateixa hora, a la Casa de la Paraula s’hi ha presentat la novel•la “Els fills d’en Damià i les llàgrimes de sal” de Gisela Carbonell i Lluís Carbonell.

Es tracta d’una novel·la històrica ambientada en la segona meitat del segle XVII. Vol ser un reflex de com era la vida quotidiana a Catalunya i quina va ser la seva història en aquella època: hi apareixen, entre altres fets històrics, la Revolta dels Angelets de la Terra sorgida arran del Tractat dels Pirineus, la plaga de llagostes dels 80 i la Revolta dels Barretines. Aquest llibre és la continuació de Damià el cartoixà i la Guerra dels Segadors, dels mateixos autors.

Al vespre, s’ha dut a terme la representació teatral “Temps de Revolta” en el Campament Segador i de Terços. Els actors i actrius d’Alma Cubrae i La Sega 1640 han recreat les etapes crucials de la revolta colomenca que van desencadenar el Corpus de Sang i a la Guerra dels Segadors.

El dissabte s’ha acabat amb un correfoc a càrrec dels Diables d’en Pere Botero. El correfoc es fa en memòria la crema de cases que va patir la vila durant l’alçament.

El diumenge s’han repetit algunes activitats del dissabte, però també se n’han fet de noves.

A la tarda, l’equip de La Sega 1640 i Alma Cubrae han explicat al públic el procés d’elaboració de la Ratafia 1640.

A continuació, els Bastoners de les Guilleries de Sant Hilari Sacalm, han ofert una exhibició del tradicional Ball de Bastons. Els dansaires de la formació selvatana, que va néixer d’una colla d’amics, han omplert la Plaça Farners de so dels seus bastons repicant a ritme de la música.

I encara vinculat a les nostrades tradicions, també s’ha celebrat un concert de gloses improvisades. Laia Pedrol (Reina de les Nyacres 2015), Gemma Balaguer “Fardatxa” (Reina de les Nyacres 2015) i Francesc Ribera “Titot” (Rei de les Nyacres 2010) han demostrat la seva gran habilitat per improvisar cançons compostes de rima, melodia, idea i mètrica.

A la recta final de la Festa de la Revolta, Alma Cubrae i La Sega 1640 han ofert la recreació històrica de la Batalla de Riudarenes. Amb la participació dels Trabucaires d’en Serrallonga i els Trabucaires de Cassà de la Selva. El cap de setmana l’ha tancat la descarregada de trabucs d’ambdues colles.

 

 

  Imatge