Canvi de capità als Manaies

Aquest passat dijous Blanes ha viscut una de les activitats més emblemàtiques de la Setmana Santa que es celebren al municipi. Es tracta de la cerimònia del canvi de capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica.

L'entitat tria cada any un barri diferent per iniciar la passejada i el cercavila cerimonial. Enguany el primer tram del recorregut s'ha iniciat pel barri del Port fins arribar a la cruïlla entre el Passeig de Mar i el Carrer Ample. A diferència de la immensa majoria de manaies d’arreu de Catalunya, la de Blanes està constituïda com una associació i no pas com una confraria. La raó per haver triat aquesta opció és que els dona una major llibertat. Mentre a les confraries catalanes el càrrec de manaia passa de pares a fills, a Blanes l’entrada a l’entitat és lliure i voluntària; només cal complir un requisit: tenir més de 16 anys. Aquesta fórmula també els ha permès ser pionera arreu de Catalunya en poder introduir-hi per primera vegada dones. Un altre fet diferencial és que cada any es canvia de capità, coincidint amb l’inici de la Setmana Santa.

La segona part del recorregut s'ha fet pel veïnats de Mont-Ferrant, La Pedrera-Carretera de Lloret i Mas Enlaire fins arribar al domicili del nou capità, situat en aquest darrer barri. Un cop a casa del nou capità s'ha procedit a efectuar el relleu. Claudi Espanya ha donat pas a Josep Navarro. Aquest any per formalitzar el relleu s'ha introduït un brindis en dues copes de fusta guardades en un cofre.

Un cop abaix al carrer el nou capità ha rebut el bracer que l'identifica com a tal i on cada any s’hi van gravant els noms dels comandaments. Després d'alçar el penó i passar revista Josep Navarro, conjuntament amb Claudi Espanya han encapçalat la desfilada dels Manaies fins al centre de Blanes. Els 40 soldats, inclosa la banda romana de percussió i trompetes que acompanya marcialment el pas de tot el recorregut, han estat un any més els protagonistes de la popular cerimònia. Els Manaies han complert aquest any el seu quinzè aniversari recuperant una tradició que feia dècades que havia quedat oblidada a Blanes.

La nit de divendres els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica tornaran a desfilar pels carrers de la vila en l’Anunci de la Processó i encapçalant els diversos passos de la Processó del Silenci.

 

manaies