Sta. Coloma de Farners viu amb intensitat la seva Festa Major

Santa Coloma de Farners ha celebrat aquests darrers dies una nova edició de la seva Festa Major. De dijous a dimarts la capital de la Selva s’ha omplert d’activitats per a tots els públics.

Com és tradició, un any més la Faràndula Colomenca ha donat el tret de sortida de la Festa Major d’enguany. Amb els contundents trets dels trabucaires s’ha donat pas a la primera actuació oficial de la nova figura de la Faràndula: la Mulassa. Cavalcada pel capgròs d’en Panxo, el conegut indiano de Sta. Coloma de Farners, la Mulassa no ha deixat a ningú indiferent en la seva estrena. La construcció de la figura va ser un dels projectes escollits per votació popular en el procés de pressupostos participatius de la ciutat, l’any 2018. Toni Mujal ha estat l’encarregat de donar-li forma.  Per la seva banda, Nil Mujal és l’autor del tema “La mulassa li va dir a en Panxo” interpretat per l’Escola Municipal de Música Josep Carbó. Tot seguit ha estat el torn del ball de l’Àliga, el moment més solemne de l’acte. Un cop finalitzat aquesta elegant dansa ha estat el moment de recuperar forces amb la ratafia del ventre de l’Àliga. A continuació tota la imatgeria de la Faràndula Colomenca s’ha posat en marxa al compàs de la Xaranga Damm-er. La cercavila ha recorregut els carrers de Sta. Coloma de Farners en una explosió de cultura popular. La Mulassa ha fet una primera demostració del seu potencial.  L’Àliga i la Mulassa han ofert una Volada memorable, recorrent amunt i avall el carrer a un ritme frenètic, convidant a la gent a participar de la festa.  La cultura popular ha estat molt present durant tota la Festa Major tal i com ho acredita també la cercavila de gegants i capgrossos duta a terme el passat divendres.  Enmig d’una gran animació en Romaní i la Farigola han fet les delícies de petits i grans. La cercavila ha finalitzat a la plaça 1 d’octubre on tot seguit s’ha celebrat un espectacle d’animació infantil a càrrec de Set de so.

A la nit ha tingut lloc el tradicional pregó de Festa Major, enguany a càrrec de l’Escola Municipal de Música Josep Carbó. Després d’uns breus parlaments del regidor de Festes, Emili González, i l’alcaldessa de Sta. Coloma de Farners, Susagna Riera, representants de l’Escola han pres la paraula i han ofert una breu actuació. Alumnes del centre també han participat d’aquest pregó interpretant un tema de Txarango. L’Escola Municipal de Música Josep Carbó ja compta amb trenta anys d’història i encara amb optimisme els propers anys.

Un cop finalitzat el pregó s’ha donat pas al 25è Sopar popular a la plaça Farners. Més de 600 persones  han omplert l’espai  per gaudir de la companyia de familiars, amics i veïns.  

Dissabte la gran protagonista ha estat la pluja, que tot i impedir alguns actes, no ha evitat la 20a Trobada de cotxes clàssics a la plaça 1 d’octubre.  Una quinzena de vehicles han participat de l’esdeveniment i han realitzat dues seccions a les Guilleries, realitzant un centenar de quilòmetres.

També el dissabte ha tingut lloc la inauguració a la Casa de la Paraula de l’exposició de pintura “Joan Jordà, llavors, Una antològica de Joan Jordà”. L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, qui ha recorregut l’exposició acompanyat per Sebastià Goday, amic personal de l'artista, i comissari de l’exposició. L’acte ha comptat amb els parlaments del propi Goday, de Susagna Riera, alcaldessa de Sta. Coloma, i Quim Torra, president de la Generalitat. A la inauguració hi ha assistit familiars del pintor establert a Tolosa de Llenguadoc, ciutat en la qual es va formar i ha desenvolupat tota la seva vida professional artística. L’exposició es podrà visitar fins el 2 de novembre.

La tarda del dissabte al pavelló dels Saioners ha tingut lloc l’actuació castellera de la colla Guillats de la Selva. El recinte s’ha omplert per gaudir dels castells aixecats. Els Guillats es sumen a les set colles castelleres existents a comarques gironines. Creada l’any 2018, la colla dels Guillats ha anat creixent en nombre fins arribar a la setantena de membres. La seva actuació de Festa Major ha aixecat els aplaudiments del públic.

La Festa Major de Santa Coloma de Farners també ha gaudit d’una àmplia oferta musical per a tots els gustos, des dels concerts celebrats al pavelló de la Nòria, amb orquestres reconegudes com la Montgrins, fins als concerts que han tingut lloc a la zona de Barraques. Grups com l’orquestra Di-Versiones o Strombers han animat el nombrós públic que s’ha aplegat durant les quatre nits de concert al parc de Sant Salvador. La nit del dilluns ha tingut lloc en aquest espai el sopar de joves a càrrec dels Guillats de la Selva. L’acte ha aplegat a un centenar de joves i ha estat el preludi al concert de Mapi’s Friends Band, que ha servit per tancar el cicle d’actuacions musicals a la zona de Barraques.

El públic familiar també ha pogut gaudir de concerts com el que ha ofert el diumenge Dàmaris Gelabert , que ha omplert de famílies el recinte. La gran diversitat d’activitats per a tots els públics és una característica de la Festa Major de Sta. Coloma de Farners.

Diumenge s’ha celebrat una ballada de sardanes a la plaça Farners a càrrec de la cobla la Principal de la Bisbal que ha aplegat a veïns i veïnes en una jornada ben assolellada. A la tarda ha tingut lloc la segona sortida de la Faràndula Colomenca. Els trabucaires han fet ressonar amb força els seus trabucs per donar pas al ball de la Mulassa, una de les estrelles de la Festa Major d’enguany. El nombrós públic que s’ha aplegat a la plaça ha gaudit de valent amb el ball de la Mulassa i el ball de l’Àliga. Una vegada més la Xaranga Damm-er ha donat pas a la cercavila i la Volada pels carrers de Santa Coloma de Farners on un nombrós públic ha participat de l’espectacle.

La Festa Major ha estat, un any més, un espai de trobada i joia col·lectiva.

Dimarts ha estat l’últim dia de Festa Major. Un dels actes que posat punt i final a aquests dies ha estat la missa solemne a l’església Parroquial que ha comptat amb la participació de la cobla La Flama de Farners.

 

 festa major santa coloma 2019

  Imatge