Gastronomia i cultura popular, plats forts de la Fira de Sant Miquel d’Hostalric

Gastronomia i Cultura popular s’han entrellaçat entre divendres i dilluns a la tradicional Fira de Sant Miquel d’Hostalric.

Antigament, la Fira de Sant Miquel era una de les festes més concorregudes de la comarca i, en l’actualitat, continua essent una de les celebracions més populars de la vila i gran aparador de la cultura, gastronomia, tradició i festa hostalriquenca, després de la seva recuperació l’any 1990.

Per la 29a edició, l’Ajuntament i diverses entitats han preparat més d’una trentena d’activitats per a tots els gustos i edats, i molt llamineres per a públic d’arreu.

Durant el dissabte i el diumenge, s’han organitzat visites teatralitzades en el Castell d’Hostalric.

En documents del segle 12 ja s’esmenta l’existència d’un castell a Hostalric. A la primera meitat del segle XII el castell va ser una fortificació útil i d’importància.

Els visitants han tingut l’oportunitat de viure en primera personal alguns dels episodis cabdals de la història local i del mateix Castell o passejar entre el revellí, els baluards, el fossat, el pati d’armes, les galeries o camí cobert. 

Durant la visita a les cuines, també es reparteix una mica de caldo entre els visitants amb la voluntat de recrear el menú dels soldats durant el setge de 1810, que consistia en una cullerada de menestra i una galeta seca. 

A la Plaça de la Vila s’hi ha fet una demostració d’oficis com el forner i el viticultor, a càrrec d'Anna Olaria i Jordi Torra Parés. 

El dissabte a la tarda, la Gumbo Jass Band ha fet gaudir a tothom a ritme d’un repertori contagiós de jazz tradicional de New Orleans i Swing.

La banda es va crear a finals dels anys 90 i està formada per sis músics de reconegut prestigi que han preservat l’estil més primigeni de jazz, nascut a principi de segle XX a la ciutat de New Orleans. Durant la seva trajectòria també han publicat un parell de discos.

I a l’hora de sopar, l'entitat Hostalric es viu, ha celebrat una Botifarrada Popular a la Plaça de Can Llensa. El menú ha consistit amb Pa amb Tomàquet, Botifarrada blanca o negra, beguda i postres.

El club organitza diferents festes temàtiques al llarg de l’any, però encara no s’havia estrenat a la Fira de Sant Miquel.

En aquesta ocasió, els diners recollits amb la venda de tiquets es destinaran a la Festa de Cap d’Any. 

Una de les atraccions més emblemàtiques i sorprenents de la Fira de Sant Miquel és la cercavila de les Majorettes d’Hostalric.

El diumenge a mig matí, coincidint amb la jornada de Sant Miquel, l’alegria de les peculiars majorettes s’ha escampat per diferents espais del municipi amb l’acompanyament de la xaranga tarragonina, Bandsonats. La companyia ha desfilat entre la Domus Sent Soví i la Porta de Barcelona.

A l’hora de dinar, el Futbol Sala Hostalriquenc ha servit una arrossada popular per fer passar la gana, descansar un xic i agafar forces per a la intensa programació de la tarda.

Després de les postres, a la mateixa Plaça de Can Llensa, el mag, il·lusionista i actor, Óscar Sanjuan, ha deixat bocabadat a tothom amb un espectacle de màgia mística.

A partir de mitja tarda, l’acció s’ha traslladat en el Centre Cultura Serafí Pitarra on s’han dut a terme el reconeixement al mèrit esportiu 2018-2019.

I encara vinculat a l’esport, tot seguit, en el Claustre de l’Ajuntament, s’ha fet una exhibició d’Aikido a càrrec de l’Escola Dojo Umiten d’Hostalric.

El dilluns, dia de Festa Local a Hostalric, la tarda s’ha endolcit amb el concurs de coques casolanes de pa de pessic en el Claustre de l’Ajuntament. 

En el concurs hi ha pogut participar els cuiners i cuineres majors de 14 anys i un jurat especialitzat ha escollit un parell de guanyadors. S’ha donat un premi a la coca més gustosa i un altre a la coca amb més bona presentació. Cada premi ha consistit en un val de 60 euros per gastar en un restaurant de la vila.

Les coques han servit per fer un petit ressopó en el concert d’havaneres que s’ha fet després a la Plaça de Can Llensa amb la formació Peix Fregit, que ha posat punt final a la fira 2019 i que posa el compte enrere cap a una edició d’aniversari: 30 anys de la Fira de Sant Miquel, l’últim cap de setmana de setembre de l’any vinent.

 

 Hostalric 29a Fira de Sant Miquel 2019

  Imatge