Breda celebra la 8a Fira de l’Olla amb molta participació

La terrissa i la ceràmica han estat les protagonistes del cap de setmana a Breda amb motiu de la vuitena edició de la Fira de l’Olla.

Breda ha celebrat aquest cap de setmana la vuitena edició de la Fira de l’Olla amb una gran participació a totes les activitats.

La fira serveix per donar a conèixer dos sectors estretament vinculats a la història i desenvolupament econòmic de la vila: el sector ceramista i terrissaire. Una longeva tradició que l’ha convertit en un dels centres de producció de terrissa més importants de l’Estat i una icona del patrimoni cultural català des de fa segles.

La programació, que combina oci i divulgació, esdevé molt atractiva pels bredencs i bredenques però també per a famílies d’arreu que, aprofitant la fira, també s’interessen pel seu valuós patrimoni historicoartístic o els escenaris on es va rodar la popular sèrie Vent del Pla.

Les demostracions d’elaboració de terrissa en torn, a càrrec d’un terrissaire del poble, permeten descobrir a grans i petits quin és el procés que han preservat diferents generacions d’artesans, però que també s’ha adaptat als nous temps.

Avui dia, bona part del procés s’ha mecanitzat i industrialitzat.

Durant el dissabte al matí, l’estudiant bredenca, Estel Parés, ha presentat el seu treball ‘Disseny i creació d’un mosaic’ que li ha merescut un Premi Recerca Jove 2017. El premi l’atorga la Generalitat de Catalunya i és un reconeixement en els millors treballs de recerca que han realitzat alumnes catalans de secundària, batxillerat i cicles formatius. L’obra de Parés va sortir escollida d’entre 260 treballs.

Al migdia, s’ha dut a terme un tast de vins elaborats en àmfores de terrissa. El tast ha anat a càrrec del celler Vinyes d'Olivardots.

Ja a la tarda, la Plaça del Convent ha estat l’escenari d’una cursa consolidada i peculiar: comprovar quins terrissaires són més ràpids amb una post sobre l’esquena. 

El Museu Aragay ha acollit la conferència ‘La restauració de la font de la Margarideta de Ribes de Freser. La recuperació d'unes ceràmiques noucentistes’. Les explicacions han anat a càrrec del professor d'Història de la Universitat de Girona, Joaquim Maria Puigvert. Una actuació que s’ha realitzat en els darrers mesos i ha permès recuperar l’estat originari de l’espai i del mosaic de ceràmica que va dissenyar, a la dècada dels anys 30, l’arquitecte català, Josep Danés, un referent del Noucentisme en el nostre país.

Una estona més tard, el president de l’Associació Catalana de Ceràmica, Alfons Romero, ha ofert la conferència ‘Petita història dels condiments per a cuinar i atuells de ceràmica relacionats’. Una aproximació a la cuina tradicional i els seus condiments a través d’utensilis presents a moltes llars com el morter de ceràmica.

El programa del dissabte s’ha clos amb una visita guiada pel patrimoni bredenc amb l’acompanyament dels membres d’El Taller de Breda.

Jordi Goñi – guía turístic – aquesta visita... (00:09)

El diumenge, l’olor dels arrossos cuinats en cassoles de Breda s’ha escampat per a tots els racons del poble i el tast ha estat multitudinari. 

L’euro que han pagat els comensals pel tast, es destinarà en el programa Gastrosolidari, del que també forma part el municipi des de fa temps, i permet finançar diferents projectes de caràcter social i comarcal.

I el diumenge a la tarda, petits i grans s’han divertit d’allò més jugant en el tradicional joc de trencar l’olla. Amb els ulls tapats, els participants han posat a prova la seva punteria i sentit de l’orientació a l’hora clavar un bon cop de bastó per esmicolar les olles de terrissa que penjaven de la corda. 

 breda 8a fira olla octubre 2019

  Imatge