Milers de visitants a la 8a Fira de la Llet de Vilobí d’Onyar

Vilobí d’Onyar ha celebrat la vuitena edició de la Fira de la Llet, en el marc de la 32a festivitat de Sant Galderic.

Un esdeveniment que aplega els professionals del sector lleter i públic en general, a través d’una trentena d’activitats lúdiques, gastronòmiques, culturals, comercials i professionals.

La programació 2019 ha arrancat el dijous amb una jornada tècnica agro-ramadera en el teatre Can Sagrera.

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de Cristina Mundet, alcaldessa de Vilobí d’Onyar. Recordem que l’organització de la fira l’encapçalen l’Ajuntament i la Comissió de la Fira de la Llet.

Al llarg de la jornada, s’han realitzat diverses xerrades o taules rodones a càrrec de diversos experts que han tractat temes com la gestió Técnica i econòmica d’explotacions, l’aprofitament de la fracció sòlida de purí per jaç de vaques i estudis de futu, el consum de llet i productes làctics a casa o la monitorització de les vaques amb el sistema “Smartbow” que ha impartit el tècnic veterinari, Eric Bataller, de l’empresa líder de salut animal, Zoetis.

L’agenda d’activitats del cap de setmana ha inclòs prop de mig centenar de propostes i espais temàtics per a tots els gustos i edats.

Dissabte s’ha celebrat el 5è Concurs de Paletes amb 2.500 euros en premis i 100 euros per a les parelles inscrites.

El concurs s’ha allargat des de primera hora del matí fins al migdia i cada parella ha hagut de reproduir la mateixa obra a partir dels plànols i indicacions que han rebut abans de començar la competició que, com sempre, ha aixecat una gran expectació.

A mig matí, s’ha dut a terme la inauguració oficial de la fira a la zona del Bestiòrum. L’alcaldessa, Cristina Mundet, ha estat acompanyada de regidors i regidores del mateix municipi així com representants d’altres institucions de la comarca i catalanes.

Al punt del migdia, s’ha estrenat la primera edició del Concurs de traginar cantines de llet. Els participants han demostrat la seva manya a l’hora de transportar les antigues cantines de ferro amb nansa que es feien servir per anar a buscar la llet, sense vessar ni gota o perdre pel camí la mínima quantitat de líquid.

A continuació, s’ha celebrat una nova edició del Concurs de munyir vaques a mà. En el decurs de la competició, els ficticis grangers han disposat d’un minut de temps per mostrar la seva destresa. Una experiència accessible a tothom i que sembla senzilla, però que a la pràctica, tampoc no és bufar i fer ampolles.

Una mica més tard, l’espai del Lletòrum ha acollit una cata, degustació i valoració de diversos tipus de llet.

A la tarda, el Grup d’Esplai Lleure’t ha convidat a nens i nenes i nois i noies a fer un intercanvi de lleurets.

Una altra activitat clàssica de la Fira de la Llet, és el concurs de flams i postres làctics que ha fet les delícies de tothom. Els cuiners i cuineres han pogut participar en la categoria de flam dolç i salat o postres on l’ingredient principal és la llet o productes derivats de la llet com el formatge.

El jurat ha valorat el sabor, la innovació o la presentació i s’ha premiat la millor recepta de cada modalitat. Tots els participants també han rebut un obsequi.

Abans del lliurament de premis, en el mateix espai Lletòrum, s’ha fet una demostració de cuina amb productes derivats làctics i una posterior degustació per a tots els assistents.

Els amants dels vins i els formatges han pogut maridar-los en una sessió que han dirigit el Celler Diví i la formatgeria Mas El Garet. El maridatge s’ha portat a terme a l’Escola Josep Madrenys.

El diumenge ha començat amb una concentració i ruta de tractors d’època en record a Lluís Ball-llosera. També s’ha organitzat un esmorzar per a tots els tractoristes.

Els tractors han desfilat per la xarxa de camins del municipi, sortint del nucli urbà i fent un traçat diferent en el d’anada, per enllaçar el final de la ruta amb la benedicció i desfilada de maquinària agrícola.

En paral·lel, el Pavelló Municipal ha acollit un grup nombrós de puntaires de diferents poblacions selvatanes que han compartit un matí de germanor mentre cosien puntes de coixí.

Unes activitats que s’han enllaçat amb l’ofici solemne a l’església, en honor de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana, amb ofrenes de productes de la terra i làctics en el sant així com l’acompanyament musical del grup de joves de les parròquies vilobinenques “Nototsomiaies”.

Seguidament, s’ha fet celebrat la Benedicció i desfilada de maquinària agrícola a la cruïlla del carrer Sant Antoni Maria Claret i el carrer Sant Narcís.

 

  Imatge