El Pare Pelegrí desafia la pluja i la fred i compleix el vot de vila

Un any més Tossa de Mar ha renovat el vot de poble gràcies a la peregrinació del Pare Pelegrí d’enguany: Francesc Xavier Almendros.

Aquest dilluns a les set del matí una munió de gent ha omplert l’església de Sant Vicenç de Tossa de Mar per conèixer qui era l’encarregat de renovar el vot de poble d’enguany.  El síndic, i l’alcaldessa de Tossa de Mar, Imma Colom, tal i com és tradició, han estat els encarregats de presentar  públicament al Pare Pelegrí.  Aquest any  l’encarregat de renovar el vot de poble ha estat Francesc Xavier Almendros, de 53 anys, casat i amb dos fills i responsable de vendes a Tarragona i Lleida d’una important empresa de missatgeria. Després de la celebració de la missa del Cantar, a la capella de Sant Sebastià s’ha iniciat la processó que trasllada la imatge de Sant Sebastià fins a la capella dels Socors, on ha restat fins aquest dimarts esperant el retorn del Pare Pelegrí. El protagonista ha rebut el salconduit i el durillo, que de manera simbòlica fan possible la peregrinació fins a Santa Coloma sense cap tipus d’entrebanc.

Com és tradició abans de sortir del nucli urbà, el Pare Pelegrí ha realitzat una parada a Ca l'Avi on ha pogut esmorzar acompanyat per la seva família abans d’iniciar la peregrinació fins a Santa Coloma de Farners.

Enguany les grans protagonistes de la peregrinació han estat la pluja i el fred. Els centenars de persones que han acompanyat al Pare Pelegrí han hagut d’enfrontar condicions meteorològiques molt dures. A l’alçada de Terra Negra han començat a caure petites volves de neu. Allà el Pare Pelegrí ha aplegat totes les persones presents amb el crit “"Ei, Ep! Ja hi sou tots?", un dels moments més emblemàtics del recorregut.

Un altre punt significatiu del trajecte és el pont del Molí, on un per un s’han comptat quantes persones acompanyaven el Pare Pelegrí. Enguany han estat un total de763 persones, 33 dones descalces i 29 homes descalços i 322 dones calçades i 379 homes calçats.

Una de les novetats d’aquest any ha estat un canvi en el recorregut. El trajecte entre Vidreres i Sils s’ha realitzat per zones boscoses i al seu pas per Sils ha enfilat per l’Avinguda Barceloneta en comptes de fer-ho per la C-63 per tal d’evitar possibles atropellaments i talls viaris. A Sils el Pare Pelegrí i els devots que l’han acompanyat han pogut recuperar forces i fer front als últims quilòmetres fins a Sta. Coloma sota la pluja i el fred, en un dels anys més durs que es recorda.

Ja fosc, el Pare Pelegrí ha arribat a Sta. Coloma de Farners on ha estat rebut per l’alcadessa de la ciutat, Susagna Riera i regidors i regidores de Sta. Coloma. La comitiva ha estat rebuda per les autoritats eclesiàstiques per a continuació celebrar a l’església de Sant Sebastià la tradicional missa. Tot seguit ja al Casal Parroquial el Pare Pelegrí ha rebut de les mans de Susagna Riera els documents que acrediten que el Pare Pelegrí ha complert el vot de vila.

A la nit aquells devots i acompanyants del Pare Pelegrí han pogut gaudir d’un dels plats típics de la diada del Pare Pelegrí: els cargols, dins de les Jornades gastronòmiques del cargol que es celebren fins aquest diumenge a Santa Coloma de Farners.  El Bar restaurant Sant Martí i 6 establiments més formen part d’aquesta iniciativa.

Dimarts les alertes pel fort temporal han fet que des d’interior es desaconsellés la tornada a peu del Pare Pelegrí . Francesc Xavier Almendros ha pres la difícil decisió de fer tot sol  el camí de tornada a Tossa de Mar acompanyat només de sis persones per tal de no posar en risc ni cap persona ni pelegrí.

El dimarts el repic de campanes ha anunciat l’arribada del Pare Pelegrí a Tossa de Mar després de realitzar el trajecte d’anada i de tornada que comprèn uns 80 quilòmetres en total. Els pelegrins s’han dirigit cap a la capella dels Socors on s’ha fet públic el compliment del vot, una tradició amb més de cinc segles d’història. Tot i la forta llevantada que ha afectat Tossa, la comitiva ha pogut fer la processó tal i com està establert.

Un cop la comitiva ha arribat a l’Església Parroquial de Sant Vicenç el rector i el bisbe han donat la benvinguda al Pare Pelegrí donat per tancat un any més el Vot fet a Sant Sebastià per eradicar la pesta que segons la tradició es va abatre sobre la vila fa més de 500 anys.

pare pelegr 2020

  Imatge