Unes 3.000 racions de Ranxo servides a la tradicional Festa de Vidreres

Vidreres ha celebrat aquest dimarts la tradicional festa del Ranxo, un esdeveniment que aplega centenars de persones vingudes d’arreu.

Des de primera hora del matí els membres de la Comissió del Ranxo han començat a preparar les 28 peroles per elaborar la recepta tradicional que inclou que inclou arròs, patates, mongetes del ganxet, porc i un sofregit fet amb ceba i tomata entre d’altres ingredients que es couen a foc lent. El Ranxo és l’acte central del Carnestoltes a Vidreres i fa més de 200 anys que se celebra.  La comissió del Ranxo, formada per 22 ranxers i ranxeres és l’encarregada de mantenir viva aquesta tradició i tenir-ho tot apunt per celebrar aquest àpat col·lectiu.

Durant la jornada també s’han dut a terme altres activitats com la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Flama de Farners, a la pista del Casino la Unió, la tradicional subhasta del Ranxo o l’exposició sobre el Ranxo, titulada “El patrimoni d’un poble” a la Sala d’Actes de l’antic Ajuntament.

I coincidint amb la festivitat del carnestoltes, al migdia les diferents colles i comparses han desfilat pels principals carrers de Vidreres.

Pocs després s’ha celebrat la tradicional recepció a càrrec de l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps. L’acte ha comptat amb una àmplia representació de càrrecs electes d’arreu del territori i membres de diferents entitats del municipi.

Tot seguit, com és costum, el ranxer major acompanyat per la pubilla de Vidreres ha encapçalat la comitiva que s’ha dirigit fins a la plaça Lluís Companys per donar peu al moment més esperat de la jornada: el tast oficial del ranxo.  Vidreres és un dels pocs pobles catalans que ha celebrat el ranxo ininterrompudament durant més de 100 anys, és per això que aquesta és una de les tradicions vidrerenques més arrelades. Ja fa anys que els membres de la comissió del Ranxo treballen per dotar d’un major reconeixement la Festa del Ranxo.

El Ranxo forma part d’una llarga tradició catalana d’esdeveniments festius al voltant de la Festa del Carnestoltes que s’ha convertit en patrimoni immaterial del país.

Durant la jornada s’han servit unes 3.000 racions que els veïns i visitants han recollit amb cassoles i diferents recipients.  D’aquesta manera Vidreres ha celebrat un any més  la Festa del Ranxo.

Festa del ranxo 2020

  Imatge