Una Fira de l’Avellana de Brunyola atípica per la Covid-19

Visites guiades, actuacions musicals, un sopar popular i una zona de degustació i venda d’avellanes han estat els plats forts de la 26a Fira de l’Avellana de Brunyola.

Una edició diferent perquè a causa de la pandèmia totes les activitats s’han dut a terme sota estrictes mesures de seguretat i d’higiene i el programa s’ha reduït pràcticament a la meitat respecte a les últimes edicions, però amb el mateix esperit de sempre de promocionar l’avellana de Brunyola i el municipi arreu de la comarca i fora les fronteres selvatanes.

La fira ha començat dissabte al migdia amb la inauguració i la presència de les autoritats locals encapçalades per l’alcaldessa, Anna Mascort, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que ha estat l’encarregada de fer el pregó de la fira, el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps, i el conseller de Cultura del Consell Comarcal, Pere Fernàndez.

La consellera del govern català, Teresa Jordà, ha felicitat i agraït a la població que hagi tirat endavant la fira en uns moments de gran complexitat i ha destacat que el municipi es un referent en el sector avellaner català.

Durant tot el cap de setmana, el públic de la fira també ha pogut degustar l’avellana de Brunyola i endur-se-la cap a casa. Una magnífica oportunitat per a conèixer de primera mà la feina dels productors d’avellana de la zona i l’excel·lència i les particularitats de l’avellana selvatana.

El quart sopar popular, a la Plaça de Brunyola, ha tancat la primera jornada de la fira. El sopar s’ha maridat amb l’espectacle d’humor “Quina barra” de la Companyia Estat Particular.

Sota la direcció de Pep Vila, l’actor, Ovidi Llorente, protagonitza un espectacle de clown que transcorre en un bar.

Recolzat a la barra de l’establiment del seu amic Cisco Noguera, en Josep Pascual pren com cada nit unes copetes d'Aromes de Montserrat. Ja fa estona que ha marxat l'últim client, i en aquesta hora on regna la quietud i la llum és més tènue, en Josep espera que l'amic Cisco acabi de recollir, apagui els llums i tanqui definitivament la persiana... Mentrestant, Josep Pascual explica, amb l'energia dels optimistes, les tres grans passions que han mogut la seva vida: les dones, la música de cobla i el bon tiberi.

El format del sopar s’ha hagut d’adaptar a la realitat de la pandèmia amb taules separades i grups reduïts. L’acte l’organitza l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa. I s’ha acabat amb l’actuació musical del grup local, Andrea Pacha.

El diumenge ha estat el dia amb més activitats.

Lourdes Serra, ha guiat en els visitants entre la història, curiositats i anècdotes del Castell de Brunyola. Per la pandèmia, la visita s’ha realitzat en grups petits, tal com estableix la normativa del PROCICAT, i tampoc s’ha permès entrar en els participants a l’interior del castell.

L’Ajuntament programa visites guiades al Castell al llarg de l’any.

Durant el diumenge, la música també ha estat un altre plat fort de la 26a edició de la Fira de l’Avellana.

Primer, amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla La Principal de l’Escala a la plaça de Brunyola. Les sardanes no s’han pogut ballar per la pandèmia i ha esdevingut una audició, únicament, per escoltar.

Al capvespre, les havaneres han agafat el relleu a les sardanes amb l’actuació d’Els Pescadors de l’Escala, formació que s’encamina cap als seixanta anys d’història i que ha esdevingut un refent en el gènere. Les tradicionals cançons marineres i de taverna s’han maridat amb rom cremat que ha servit per escalfar-se i mantenir viva la tradició.

En diversos moments, el públic s’ha unit a les veus d’Albert Prat, Jordi Cabarrocas, Joaquim Mas i Josep M. Cruañas per a entonar les peces més famoses del repertori de l’havanera.

Amb la cantada d’havaneres s’ha posat punt final a la fira, però no al programa d’aquesta 26a edició perquè el pròxim dissabte, 10 d’octubre, per catorzè any consecutiu, tornarà el Concert Avellana Jove amb un sopar a la fresca i les actuacions del cantautor ebrenc i mestre del popurri català, Miquel del Roig, i les millors versions i directe trepidant de Pelukass.

 

  Imatge