Jaume Gotarra Baltrons renova el Vot de Vila

Jaume Gotarra Baltrons, funcionari de 54 anys, casat i amb dos fills, ja tornat a renovar el Vot de Vila.

Com cada 20 de gener, el Pare Pelegrí, en representació dels tossencs i tossenques, ha fet el tradicional pelegrinatge fins a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners.

Aquesta tradició se celebra des de fa més de 500 anys en honor a Sant Sebastià que va alliberar la població tossenca de la pesta al segle 15. En agraïment, els vilatans i vilatanes es van comprometre a anar perpètuament en pelegrinatge fins a la parròquia de Sant Sebastià de Santa Coloma, una tradició que perdura des d’aleshores.

Però per culpa de la pandèmia, aquest any, s’han hagut de repensar la majoria d’actes i s’han suspès els més multitudinaris.

Durant el pelegrinatge, al Pare Pelegrí només l’han acompanyat cinc persones quan habitualment són centenars.

Tampoc s’han pogut dur a terme les processons de sortida i arribada ni s’ha permès l’accés de públic a la Capella del Socors durant la signatura de certificació del compliment del vot.

També s’han vist afectats els aforaments en els actes de culte en honor de Sant Sebastià, s’han aplicat els protocols relacionats amb la Covid com la presa de temperatura, l’ús obligatori de mascareta i la desinfecció de mans i per assistir a la missa del Cantar d’aquest dijous al matí o la recepció del Pare Pelegrí, l’assistència s’ha gestionat amb cita per a no superar el límit d’aforament permès.

Per l’alcaldessa de Tossa de Mar, Immaculada Colom, malgrat la situació sanitària i les afectacions derivades de la Covid, s’havia de complir el Vot del Poble de Tossa.

Com mana la tradició, el Vot del Poble ha començat a les set del matí del 20 de gener, amb la missa del Cantar que es duu a terme a l’església de Sant Sebastià. Abans de l’eucaristia, el síndic ha revelat la identitat del Pare Pelegrí.

A la capella dels Socors, el Pare Pelegrí 2021 ha rebut el salconduit, document acreditatiu en què l'Ajuntament sol·licita a les autoritats civils i eclesiàstiques que facilitin el pelegrinatge, i el "durillo", una moneda d'or que serveix, simbòlicament, per pagar els oficis religiosos que es fan a Santa Coloma.

Sense públic, les autoritats han acomiadat al Pare Pelegrí i els cinc fidels que l’han acompanyat durant el recorregut d’anada i tornada en el transcurs del qual, el Pare Pelegrí i els fidels han complert amb la litúrgia habitual.

Jaume Gotarra ha arribat a Santa Coloma quan es feia fosc. A Santa Coloma han estat rebuts per les autoritats locals encapçalades per l’alcaldessa, Susagna Riera, familiars, el rector de Santa Coloma i el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu.

El Pare Pelegrí ha resat el rosari, ha fet la visita espiritual a la Parròquia i ha signat els documents que certifiquen el compliment del Vot de Vila.

Per no sobrepassar el límit del 30% d’aforament permès en el temple, els assistents en el rés del rosari el dimecres al vespre i a la missa del dijous a les set del matí, han hagut d’inscriure’s prèviament per a complir les restriccions.

Jaume Gotarra, que ha fet nit a Santa Coloma, s’ha mostrat molt emocionat i agraït.

El dijous a primera hora, el Pare Pelegrí i els cinc fidels, després de l’eucaristia, han emprès el camí de tornada.

Havent recorregut  els quaranta quilòmetres que separen ambdues poblacions, el Pare Pelegrí i els cinc fidels han arribat al nucli de Tossa, per l’Avinguda Pelegrí, cap a dos quarts de set de la tarda.

A la Casa de Cultura els ha rebut l’alcaldessa, Immaculada Colom. I tot seguit s’han dirigit cap a la Capella del Socors per resar el rosari i certificar el compliment del Vot. Per últim, el Pare Pelegrí acompanyat de les autoritats s’ha desplaçat fins a l’església de Sant Sebastià, on les portes del temple s’han tancat, fins a l’any vinent, deixant enrere una edició especial i històrica on l’origen del Vot del Poble ha pres més sentit que mai.

 

  Imatge