Una Setmana Santa diferent a Sant Hilari a causa de la Covid

Per la pandèmia de la Covid-19, Sant Hilari Sacalm no ha pogut celebrar el tradicional Via Crucis Vivent per evitar aglomeracions i l’ha substituït per una quinzena d’activitats lúdiques i culturals que, majoritàriament, s’han concentrat en els dies de Setmana Santa, encara que un parell d’exposicions estaran obertes fins al 19 d’abril.

Espectacles i concerts han estat alguns dels plats forts d’una Setmana Santa hilarienca atípica.

El Divendres Sant al migdia, la companyia Xip Xap, ha presentat a la Plaça Jacint Verdaguer l’espectacle ‘La veritable història dels 3 porquets’.

Amb la companyia lleidatana, petits i grans han descobert una versió una mica diferent a la tradicional perquè resulta que, per exemple, el porquet més petit era una porqueta que volia viatjar en moto i ser arquitecte.

Una producció ideada per a infants a partir de tres anys, d’una hora de durada, que combina titelles, rondalles, música, cançons, ball i inclús vocabulari en anglès..

D’altra banda, tothom qui s’ha apropat a la vila, entre divendres i dissabte, també ha tingut l’oportunitat de fer un salt en el temps visitant el Centre Artesà de la Torneria, un dels oficis més típics de la vila i Les Guilleries.

Un viatge al segle XV per a conèixer l’evolució d’aquest ofici artesà -el passat, el present i el futur- i inclús presenciar, amb constància i dedicació, com el torner pot transformar el tronc d’un arbre en una peça de regal.

L’any 2010, l’Ajuntament i Artesania Catalunya, amb l’objectiu de reactivar aquest sector, va decidir impulsar el Centre Artesà de la Torneria, entre altres accions, amb la participació d’una desena d’artesans de la fusta del poble.

Un col·lecció on es poden veure un ampli ventall d’objectes fets de fusta i la història de la torneria a Les Guilleries.

Ramon Planiol, que ara té 82 anys, va començar a fer de torner amb catorze.

Amb vint-i-cinc anys, Planiol va fer un cop de cap, va aparcar l’ofici de torner i va decidir complir el seu somni de ser electricista muntant televisors. Però, mai ha abandonat la seva afició per la torneria. Va comprar-se un torn i segueix elaborant peces a casa en el seu temps lliure.

Pels artesans implicats en el projecte, l’espai museístic és una bona manera de mantenir viva la flama de l’ofici de torner, però no és gaire optimista quant al relleu generacional.

El museu està situat en el carrer de la Font Picant i ocupa d’edifici de l'antiga serradora de can Fontané. Excepte casos puntuals, el Centre Artesà de la Torneria obre tots els dissabtes d’onze del matí a una del migdia, de març a la primera setmana de desembre.

                      

 

  Imatge