Riells i Viabrea celebra la 4a edició d’Ecovita

Riells i Viabrea ha celebrat, entre divendres i diumenge, la quarta edició de l’Ecovita, la fira mediambiental i de gestió energètica del Montseny impulsada per l’Ajuntament i amb el patrocini, la col·laboració i participació de més d’una trentena d’entitats i empreses.

Un punt de trobada per a productors, distribuïdors i venedors de productes ecològics i respectuosos amb el medi ambient així com una programació cultural pensada per a tots els públics amb la implicació del teixit associatiu de la vila.

Enguany, la programació del primer dia ha coincidit amb la Diada de Sant Jordi.

L’any passat, a causa de la pandèmia, la fira no es va poder dur a terme i l’edició 2021 també ha estat una fira d’impàs, sense un tema concret, a l’espera que l’any 2022 es pugui recuperar la dinàmica d’anys anteriors a la Covid.

Les activitats han començat divendres, coincidint amb Sant Jordi.

El tret de sortida l’ha donat un berenar popular a la Plaça de la Vila a càrrec de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola El Bruc.

Entre les cinc i les vuit, la mateixa plaça, ha acollit una fira que ha aplegat entitats, la Biblioteca Municipal Pompeu Fabra i l’Espai Jove. S’han organitzat tallers infantils i els autors locals han signat llibres.

La pallassa, narradora, titellaire i actriu, Mireia Peña, ha presentat a la Plaça de la Vila ‘La Història de la Vírbola, la bèstia mitològica de Riells’, un espectacle familiar ideat per a nens i nenes de 3 a 10 anys. Entre contes i titelles, Mirea Peña ha explicat en els més petits la història de la bestiola mítica del Massís del Montseny, una serp amb potes i ales de drac.

Tot seguit, s’ha fet la presentació pública de la Colla de Diables Les Vírboles. I el  repartiment del conte de la Vírbola a cada família que ha presentat el carnet de la biblioteca, fins que s’han esgotat les unitats que hi havia disponibles. L’Escola de Música Güell ha injectat ritme i festa a la presentació amb la seva batucada.

El cantautor, Noel Biniés, de Sant Feliu de Buixalleu ha pujat a l’escenari, acompanyat de la seva banda, per interpretar cançons que l’han acompanyat des que va agafar la guitarra amb setze anys i fins avui.  Peces en català, castellà i anglès amb influències del folk nord-americà i el blues que ha incrustat en diferents maquetes, el disc ‘Pardalet’ i li han merescut diferents premis. Un concert promogut per l’Associació L’Impuls de Riells i Viabrea dedicada a la promoció de la música en directe a través de l'organització de concerts, festivals, concursos o cicles musicals. La mateixa associació s’ha fet càrrec de tota la programació musical de la fira.

A la recta final de la primera jornada de fira, s’ha fet l’entrega de premis del tradicional Concurs Literari Juvenil de Sant Jordi per a nois i noies de 12 a 18 anys i que ha convocat l’Institut El Bruc. S’han premiat les millors obres en poesia i prosa. El certamen s’ha dividit en dues categories de participació: el grup de nois i noies de 1r i 2n i el grup de 3r i 4t.

A 1r i 2n s’han presentat 37 treballs de prosa i 32 de poesia mentre que a 3r i 4t la participació ha estat de 36 treballs de prosa i 6 en poesia.

Dissabte i diumenge també han estat ben atapeïts de propostes.

El recinte firal s’ha dividit en una zona d’empreses, un espai infantil, la zona d’entitats i un espai cultural amb aforament per a quaranta persones.

La carpa de ‘Gestió natural’ ha organitzat un taller gratuït de toca-toca per conèixer els animals i un taller de construcció de nius.

Durant tot el matí, en el camp de futbol de la Plaça de la Vila s’ha disputat un torneig de futbol 3x3 que ha organitzat la Comissió de Festes de Riells i Viabrea.

Al punt del migdia, la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, ha ofert una xerrada sobre la ILP per la protecció del massís. La ILP és una iniciativa legislativa popular per a la protecció del Parc natural del Montseny, impulsada per la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/Birdlife. Actualment, sota el lema ‘El Montseny no té preu, defensem-lo!’ tenen en marxa una recollida de 50.000 signatures. Durant la presentació han explicat que volen  una llei de preservació del Montseny que aturi els projectes especulatius que posen en perill els valors ambientals del massís.

I en Riky Prats López, alumne de l’Escola de Música Güell, ha amenitzat amb la seva guitarra l'espai musical amb les seves versions de pop i flamenc, un concert de promoció del talent local.

La tarda ha arrancat amb més música, però en aquesta ocasió amb les versions de pop d’Alex Flores Duo.

Poc abans de les cinc, s’ha portat a terme l’acte institucional d’inauguració de la fira amb la presència de l’alcalde, Josep Maria Bagot, i el banyolí, Eduard Costa, antic membre del grup Els Amics de les Arts. Des de l’any 2019, Eduard Costa té el seu propi projecte en solitari amb el nom de L’Últim Indi. Costa, que a finals de gener va publicar el seu segon treball discogràfic ‘Arrapat a tu’, i actualment es troba immers en la promoció i presentació del disc a sales d’arreu de Catalunya, ha fet gaudir en el públic de la fira amb un parell de peces.

Després de la inauguració, s’han anat enllaçant diferents propostes com un espectacle de màgia familiar que ha sorprès grans i petits d’arreu de la comarca, un tastet d’embotits artesans a càrrec de l’empresa Embotits artesans J. Mallol, una xerrada a càrrec d’Albert Ferrer sobre el funcionament i beneficis de les plaques solars i com repercuteix el seu ús a la factura de la llum i, per tancar el segon dia de fira, un concert de rumba amb el duet Kumandu Rumba, banda que integren el selvatà, Toni Palante, i el canetec, Miquel Pasqual.

Riells i Viabrea també ha estat una de les vuit seus gironines on durant el cap de setmana s’ha dut a terme la cursa solidària Run4Cancer que organitza la Fundació Oncolliga. En el cas de Riells i Viabrea hi han participat trenta-vuit persones. La cursa se celebra des de l’any 2015 i els diners de Run4Cancer es destinen a ajudar en els malalts i els seus familiars.

El diumenge, l’Ecovita ha acollit un Mercat de Segona Ma.

Durant tot el matí, davant de la Biblioteca Pompeu Fabra, les famílies han trobat un conjunt de Jocs Grans Infantils i un taller infantil de pintura improvisada on La Vírbola ha animat a tothom a reciclar.

El reconegut metge, cirurgià, professor i escriptor, Manel Sanz Segarra, ha ofert una xerrada sobre l’alimentació saludable a la Plaça de la Vila.

A partir del migdia, s’ha dut a terme la conferència ‘Les plantes de Riells i Viabrea. Catàleg, Web i Remeieres’  que ha organitzat l’entitat Flora Catalana del Baix Montseny. La xerrada l’ha impartit el doctor en geografia, Josep Maria Panadera, el qual, juntament amb Pere Barnola i Josep Gesti han impulsat la catalogació de les plantes de Riells i Viabrea.

També s’han lliurat els premis del concurs de fotografia de Flora Catalana.

A la mateixa hora, per anar obrint gana, l’empresa ‘Mas Queseros Bio’ ha ofert, a un preu de dos euros, degustacions de formatges artesans.

Abans d’anar a dinar, ha sonat el millor folk a l’espai musical de la mà de Mayfer. I per fer-lo baixar, a partir de les quatre, ha tornat la música en directe a l’Ecovita amb el rock català del grup Lot Estalvi.

Una proposta d’animació infantil de pallassos i bombolles ha acomiadat una intensa programació de tres dies amb prop d’una trentena d’activitats, on s’ha fusionat la consciència ambiental, l’eix principal d’Ecovita, amb la cultura, la música, la gastronomia, la tradició, la salut i molt més.

                      

 

  Imatge