Els olis Salar d’Arbúcies i OVA, un projecte en creixement i d’excel·lència

L’Espai Can Mir de Riudarenes ha estat l’escenari, aquest dijous, de l’acte de presentació dels olis OVA i del Salar d’Arbúcies.

A la presentació hi ha assistit representants del sector turístic, de l’hoteleria i la restauració de la demarcació i de la comarca així com premsa especialitzada.

El Cultiu de les terres de la vall d’Arbúcies es remunta a una antiguitat de més de dos mil anys.

En el Castell de Montsoriu s’han trobat gerres olieres datades del s. XIV. Restes i objectes que s’han localitzat a diversos espais de la vall arbucienca que testimonien l’explotació i comercialització de vi i l’oli d’aquest territori al llarg de la història. Convé destacar que la Vall d’Arbúcies, fins a mitjans del segle passat, tenia actius 8 trulls que fabricaven oli.

La forta glaçada de l’any 1956 va matar el 70% de les oliveres de la vall i aquest fet va comportar que s’abandonés el cultiu i s’arrenquessin les antigues soques.

L’any 2012, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, es van dur a terme els treballs de recerca per crear l’olivera “Salar d’Arbúcies” i així posar en marxa la recuperació del cultiu de l’olivera d’Arbúcies, en un territori privilegiat com és la cara nord del Parc Natural del Montseny-Reserva de la Biosfera.

L’estudi de les antigues varietats conreables de la Vall d’Arbúcies va determinar l’olivera de Salar com a autòctona del nostre territori i es va descriure com un oli d’alta gamma per la seva extraordinària qualitat.

L’any 2014 va néixer l’empresa ‘Oli de la Vall d’Arbúcies SL’ amb 24 fundadors i l’any 2016, va començar la promoció de l’oli de Salar d’Arbúcies en el comerç de proximitat i en el sector gurmet del mercat internacional.

L’any 2017, es va fer la primera producció comercial de Salar d’Arbúcies.

Un oli verd procedent de varietats ancestrals i de cultiu ecològic, obtingut d’olives madures, fruitat i carregat de matisos, aromàtic, cruixent, amarg, picant i amb una gran aportació d’antioxidants naturals.

L’oli Salar d’Arbúcies l’utilitzen restaurants amb estrelles Michelin i es comercialitza a mercats de tot el món. Actualment, a casa nostra, es pot trobar, en partides limitades, en els supermercats del Grup Bon Preu.

A finals de l’any passat, van inaugurar un Molí propi d’oli per assolir l’excel·lència. Un projecte que ha tingut el suport de la Diputació de Girona, amb una gran inversió, que ha permès obtenir un oli verge extra amb un fruitat més intens, gràcies al control del procés de producció d’aromes que possibilita la tecnologia MORI TEM.

Els reconeguts sommeliers, Clara Antúnez i Antonio Lopo també han dut a terme diferents cupatges que és la tècnica de barrejar diferents varietats perquè en resulti un oli millor.

Amb el nom comercial d’OVA també preparen oli d’oliva verge extra de les varietats catalanes més tradicionals i antigues com l’Arbequina de Les Garrigues o l’Empeltre, la principal i tradicional varietat  de la Terra Alta.

                      

 

  Imatge