Santa Coloma de Farners celebra la 8a edició de la Fira de les Herbes

Per donar el tret de sortida a la temporada ratafiaire, s’ha celebrat entre dissabte i diumenge, la vuitena edició de la Fira de les Herbes de Santa Coloma de Farners.

L’any passat, va ser una edició 100% en línia a causa del confinament.

Enguany, s’han pogut recuperar les parades i les activitats presencials amb mesures anti-Covid.

Un cap de setmana per reflexionar sobre la relació que tenim amb la natura i el nostre entorn, fomentar el coneixement de les plantes i fórmules de remeis casolans i descobrir alternatives que ens permetin portar una vida més sana, justa i sostenible.

Una programació que organitzen entre la Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Girona.

L’alcaldessa, acompanyada de regidors i regidores, ha participat en la inauguració de l’obrador de ratafies i licors de La Sobirana Cooperativa que s’ha acompanyat d’un monòleg de Marc Sarrats.

Tot seguit, s’ha fet la presentació de l’edició limitada de la millor ratafia local 2020 d’Isabel Roqueta Casalprim. Només se n’han fet 200 unitats numerades, que s’han posat a la venda, exclusivament, durant la Fira de les Herbes.

Dissabte, la Casa de la Paraula, ha acollit un taller sobre l’elaboració de Sahumeris i encens amb plantes silvestres. Samanta Cid ha ensenyat el procés de preparació d’un lligat d’herbes fet amb plantes típicament mediterrànies. Un procés senzill, natural i amè, on pot participar tota la fam  ília, per a crear un món d’aromes i sensacions.

Samanta Cid, apassionada de la natura des de ben petita i que ha après a utilitzar les herbes i les plantes de manera autodidàctica, a través de la investigació, l’experimentació i l’adquisició de coneixements sobre el món vegetal, ha intentat transmetre en els assistents el seu entusiasme per viure d’una forma més respectuosa i natural.

Un taller que també ha esdevingut una experiència sensorial perquè els participants han fet un viatge d’olors amb resines, herbes i escorces.

La mateixa Casa de la Paraula ha acollit, una estona més tard, una xerrada de Josep Maria Panadera sobre les herbes i flors de camps i vores de camins.

Panadera, Doctor en Geografia i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, expert en botànica i estudi del paisatge i autor de més de 600 publicacions científiques i de divulgació, ha presentat el seu darrer llibre “Herbes i flors de camps i vores de camis”, estretament lligat amb les plantes necessàries per a l’elaboració de la ratafia.

Diumenge, al migdia, l’Església de Sant Sebastià ha estat l’escenari de l’acte de lliurament del premi Ratafiaire de Mèrit a Carme Barbé.

També coneguda com la Carmeta de Cal Cisteller, Carme Barbé va néixer el 23 de gener de l’any 1938. Era la mitjana de tres germans. Des de ben petita, sempre ha tingut una relació molt estreta i familiar amb la vida de pagès, el camp, el bosc, les plantes remeieres. A casa seva ja s’usaven per a fins medicinals. Va començar a elaborar la seva pròpia ratafia l’any 2004, encara que l’havia vist fer tota la vida. Va aprendre’n de la Siseta Camps, una recepta que ha passat de generació en generació. L’any 2005, va guanyar el premi a la millor ratafia local.  A ella li agrada preparar-la amb crema anisada. Li encanta l’olor de la ratafia quan la destapa i l’olora i s’espera amb ganes la Festa de la Ratafia, que el pròxim novembre arribarà a la quarantena edició, per l’ambient i el retrobament amb moltes persones conegudes.

Diumenge a la tarda, a la Casa de la Paraula, el cocteler, professor i assessor, Damià Mulà, ha explicat la seva tècnica per fer còctels sense alcohol.

Un taller adreçat al públic familiar on grans i petits han descobert la metodologia per a macerar líquids, fer mescles sorprenents i aplicar tècniques d’alta cuina a l’abast de tothom.

                      

 

  Imatge