Santa Coloma de Farners celebra la Setmana del Medi Ambient i la Natura

Santa Coloma de Farners ha dedicat deu dies al foment d’unes bones pràctiques ambientals i de respecte a la natura.

La primera edició de l’esdeveniment s’ha allargat del 4 al 13 de juny i la programació ha combinat el coneixement, la divulgació, l’entreteniment i la sensibilització.

Per fer arribar a tota la ciutadania les polítiques ambientals de l’Ajuntament, s’ha activat una web específica amb consells, projectes i informació relacionada amb el medi ambient, el medi natural i la salut.

Sota el títol “És possible una comunitat energètica a Santa Coloma”, l’Auditori colomenc ha acollit una xerrada informativa sobre l’ús d’instal·lacions solars en l’àmbit particular o empresarial.

Les explicacions han anat a càrrec de Francesc Vidal de Ciurana, cap de l'Àrea d'Energies Renovables i Internacional de l’Institut Català de l’Energia de la Generalitat de Catalunya i, Salvador Salat, director general de l’empresa catalana Sunowatt, empresa amb llarga experiència en l’aprofitament de les energies renovables que es dedica a la promoció, desenvolupament, construcció i explotació de centrals solars en el territori.

Durant la Setmana del Medi Ambient i la Natura, també s’ha programat una xerrada sobre l’èxit del projecte del servei de recollida de residus porta a porta a la comarca de la Selva.

La presentació ha anat a càrrec de l’empresa Serveis Mediambientals de la Selva NORA, empresa participada pel Consell Comarcal, i que presta servei a una vintena de municipis selvatans.

El porta a porta consisteix en la recollida a la porta de l’habitatge de cada una de les fraccions dels residus domèstics en uns dies i hores determinats. Es fan servir contenidors de 10 o 20 litres per ús domèstic i de 120 litres per ús comercial, que incorporen un xip que permet fer un seguiment de l’ús dels contenidors.

L’experiència ha determinat que el sistema Porta a Porta és més econòmic si ho comparem amb els contenidors de carrer. La recollida Porta a Porta requereix més personal, però la reducció de la fracció i la recuperació de les fraccions que es reciclen ho compensa.

I els amants de la jardineria, també han tingut l’oportunitat d’aprendre a fer el seu propi microjardí amb el guiatge de l’Espai de Natura Can Mir.

La Plaça Farners ha acollit aquest taller on els i les participants s’han hagut de portar de casa un recipient, un objecte qualsevol o una rampoina. Durant la sessió l’han decorat i transformat en un bonic element decoratiu per a vestir qualsevol racó de la llar.

I amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de juny, a la Plaça de les Peixateries Velles, han compartit escenari la música i la sostenibilitat amb la xerrada “Com autoproduir-se un disc de manera sostenible” i un concert de l’artista, compositor, pedagog i activista gironí, FINA, que l’any 2019 va publicar el seu primer disc #Inconformista, un disc publicat sota criteris ecològics.

                      

 

  Imatge