Nou Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera i portal web de rutes

Des de l'any 2017, el Consell Comarcal de la Selva lidera el projecte "Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera" juntament amb tretze poblacions selvatanes més: Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Maçanet de la Selva, Sils, Susqueda i Vidreres.

Aquest dijous, en el marc de les accions que es van fent per a estructurar aquesta proposta de caràcter cultural i turístic al voltant del llegat patrimonial i del relat històric del vescomtat de Cabrera, s'ha presentat el nou Centre d'Interpretació al Castell de Montsoriu i del portal web La ruta dels Cabrera.

El vescomtat de Cabrera fou una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX, que s'estenia per la major part de l'actual comarca de la Selva i per algunes àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona. Durant molts segles va funcionar com un veritable estat, amb la seva administració, la seva fiscalitat i fins i tot el seu propi exèrcit.

El Vescomtat ha deixat un ric llegat patrimonial estès per tot el territori amb castells, cases fortes, nuclis antics, monestirs, centres de culte, i una gran quantitat d'històries, intrigues i traïcions vinculades a una de les nissagues amb més renom de la noblesa catalana.

El Centre d'Interpretació i el portal web de rutes dels Cabrera, dues accions que s'han acabat durant el primer semestre d'enguany, possibiliten en els visitants endinsar-se en el vescomtat de Cabrera com a organització política i territorial a partir de la descoberta del territori del vescomtat i els seus elements patrimonials, la presentació de la nissaga i els personatges centrals, destacant personatges femenins, i també amb la representativitat expressada pel castell –inicialment com espai de defensa i després com a residència nobiliària-, la seva evolució arquitectònica i el procés de restauració.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha remarcat que es tracta d'un projecte cabdal de comarca, on sector públic i privat s'agafen de la mà per a promocionar, sota un mateix producte turístic, tot el llegat material i immaterial dels Cabrera d'arreu de la comarca i contribuirà a dinamitzar el desenvolupament local, la cultura i l'economia entorn dels recursos vinculats al vescomtat i la captació de nou turisme.

El president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ho ha definit com una fita molt important, perquè el projecte posa de manifest la força d'un territori.

El Centre d'Interpretació ha de motivar en els seus visitants a voler conèixer la resta d'elements patrimonials de la comarca. Fins ara ja s'han senyalitzat 38 elements patrimonials, s'han impulsat 5 rutes d’autodescoberta, s'ha produït 10 recreacions virtuals i està en marxa la construcció d'un segon centre en el Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies dedicat a la divulgació i investigació de la Batllia de Montsoriu. També s'està treballant en el disseny de la campanya promocional.

Amb els mateixos objectius de crear un producte molt potent que capti nous públics i turisme, també s'ha activat el nou portal a internet www.larutadelscabrera.cat que mostra les rutes, recreacions i tot allò que està relacionat amb el projecte, que està cofinançat amb més de 800.000 euros pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea.

 

 

  Imatge