3a edició del Combat d'Arbúcies

La plaça de la vila d'Arbúcies s'ha omplert aquest diumenge de tropes de diferents regiments que hi han establert el seu campament per celebrar la 3a edició de les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies.

La presentació del llibre “La cuina del 1714” de Jaume Fàbrega va donar el tret de sortida de les jornades el passat dissabte. Al finalitzar, el públic assistent va poder fer un tastet d'alguns plats de la cuina del segle XVIII, com arros amb bacallà o mandonguilles amb tomàquet, a càrrec d'El Casino i l'Hotel Montsoliu, respectivament.

Les activitats han continuat aquest passat diumenge amb una caminada organitzada pel Museu Etnològic del Montseny pels escenaris històrics del combat que va tenir lloc a Arbúcies el gener de 1714.

Durant tot el matí els campaments dels diferents regiments de miquelets instal·lats a la plaça de la vila han fet demostracions de com era la instrucció de nous fusellers, la fabricació de cartutxos o de danses típiques del s.XVIII, oferint al públic assistent la possibilitat de conèixer de primera mà la història de Catalunya.

Una de les novetats d'aquesta tercera edició, ha consistit en la possibilitat que el públic assistent jugués a diferents jocs d’estratègia de simulació històrica per aprendre els fets, els personatges, la geografia i l’economia del segle XVIII.

Les Jornades de Recreació històrica pretenen divulgar de manera rigorosa el Combat d'Arbúcies i l'època en què es va produir.

El plat fort de la jornada ha sigut l'escenificació del Combat d'Arbúcies. Centenars d'espectadors s'han aplegat al passeig de la Riera per presenciar la recreació de la cèlebre batalla entre els regiments borbònics i els sometents d'Arbúcies, Sant Hilari, Espinelves i Viladrau. La picabaralla entre els regiments ha fet reviure la història i fet explícita la coneguda dita de: “Arbúcies gent d'astúcies, mata valons”.

 

 

combatdarbucies