Una desena d’activitats en el Festival Domini Màgic de Santa Coloma

Diversos espais de Santa Coloma de Farners han acollit, de dijous a diumenge, la vuitena edició del Festival de poesia Domini Màgic.

La programació ha arrancat dijous al vespre a l’Arxiu Comarcal de la Selva amb la xerrada ‘L’amistat de dos poetes: Òscar Samsó i Joan Vinyoli’ amb motiu de l’ampliació del fons documental Joan Vinyoli, gràcies a la donació de la família Samsó.

Joan Samsó va néixer a Caldes de Montbui l’any 1914 i va morir a Martorelles l’any 2008. Samsó era poeta, filòsof i catedràtic de grec. A tots dos els unia una gran amistat.

L’acte de Santa Coloma ha servit per a revisar la relació entre els dos poetes de la mà de Joan Samsó, fill del poeta; Pep Solà, biògraf de Joan Vinyoli; i Jaume Saurina que ha musicat peces de Vinyoli.

Divendres s’ha fet la inauguració oficial del festival a la Casa de la Paraula amb l’acte de tret de sortida a la vuitena edició i, tot seguit, una taula rodona sota el títol ‘Donar i rebre. Sobre traducció i recepció de la poesia. La taula l’han format la traductora, escriptora i activista cultural catalana Núria Busquet Molist; el poeta, traductor i professor d’universitat Josep M. Fulquet; el poeta, traductor i crític literari Francesc Parcerisas. I la taula l’ha moderat Margarida Casabuerta, professora i investigadora en literatura contemporània a la Universitat de Girona.

Dissabte a la tarda, l’activitat del festival s’ha tornat a concentrar a la Casa de la Paraula.

Primer s’ha fet una Visita guiada a l’Espai Joan Vinyoli durant la qual Pep Solà ha endinsat en els participants en la vida i obra de Vinyoli.

A continuació, s’han pogut escoltar els poemes de Vinyoli recitats per l’escriptor i periodista Josep M. Fonalleras, la música i poetessa Glòria Coll Domingo i la poeta i narradora valenciana Maria Josep Escrivà.

I la música de Ferran Palau ha posat la cirereta a la penúltima jornada del festival a l’Auditori. El cantant, compositor, músic i productor musical ha estat acompanyat d’una banda formada per Jordi Matas a la guitarra i teclats, Malcus Codolà a la bateria i el baixista Jordi Bosch.

El guitarrista i vocalista català, premiat a diversos certàmens musicals nacionals i internacionals en els darrers anys, ha presentat a Santa Coloma el seu cinquè treball ‘Parc’ que va sortir a la llum l’hivern passat.

Diumenge, la clausura de la vuitena edició de Domini Màgic ha entrellaçat natura i poesia en el parc de Sant Salvador.

Caminant xino-xano fins a la Cova de l’Os, la poeta, dramaturga, traductora i activista cultural, Meritxell Cucurella-Jorba, ha recitat una selecció dels seus poemes sota el títol ‘I la natura em crida’.

 

 

  Imatge