Santa Coloma de Farners celebra una Festa Major molt popular i participativa

Amb el mes de setembre, ha tornat la festa en majúscules a Santa Coloma de Farners.

Els colomencs i colomenques han sortit al carrer per a gaudir d’una Festa Major molt popular, amb activitats per a tots els gustos i edats.

Els actes s’han allargat del 23 al 26 de setembre i totes les activitats, que han registrat molt bona participació, s’han dut a terme complint les mesures de seguretat relacionades amb la Covid.

Dijous al vespre s’ha fet la proclamació oficial d’inici de la Festa Major 2021 amb la lectura del tradicional pregó que, enguany, ha anat a càrrec d’una representació del personal sanitari del Centre d’Atenció Primària, la Policia Local i Protecció Civil de Santa Coloma.

Amb la seva elecció com a pregoners i pregoneres, la ciutat ha volgut agrair i fer un emotiu reconeixement en els professionals de l’àmbit de la salut i la seguretat, pel seu compromís amb la ciutadania durant la pandèmia i la tasca que duen a terme per a salvar vides i protegir a la població.

A la nit, el concert de Buhos ha fet vibrar a públic de totes les edats. Guillem Solé i la seva banda han tornat a desembarcar a la comarca de la Selva amb la gira de presentació del seu darrer treball “El Dia de la Victòria”, el quart de la seva discografia.

Divendres, festiu a la població, petits i grans s’ho han passat bomba lliscant per la  pista d’aigua que ha instal·lat l’empresa Diversils a l’avinguda del President Companys, a Can Malladó.

Les famílies han cantat i ballat en el concert infantil de la companyia Tres Quarts de Quinze. Combinant màgia, diversió i molta participació del públic, Toni Carbonell i Montse Bustamante han repartit rialles i alegria entre els espectadors i espectadores que no s’ha volgut perdre la seva actuació.

A la nit, el Massa Bé Tour de Dr. Prats, amb totes les entrades exhaurides de fa dies, ha fet bellugar a tothom a ritme dels èxits dels tres discos que han publicat des de l’any 2015. Han sonat temes del primer ‘Patates amb peix’, del segon ‘Aham sigah’ i el darrer ‘Venim de lluny’ que va veure la llum l’any 2019.

Dissabte la Cobla Montgrins ha ofert una audició de sardanes a la Plaça Farners.

S’ha inaugurat a la Casa de la Paraula l’exposició ‘Palau Ferré i Martí-Sabé. Diàleg escultòric’.

Una magnífica oportunitat per redescobrir les escultures de Palau Ferré, fins al 28 de novembre, a Santa Coloma.

La mostra, que s’emmarca dins dels actes de l’any Palau Ferré, que commemora el centenari del seu naixement, és un diàleg escultòric amb el seu amic i també escultor colomenc, Josep Martí-Sabé, que va traspassar l’any 2006.

La seva amistat va fer que Palau Ferré visités la capital de la Selva en diverses ocasions.

A l’acte d’inauguració també hi han assistit les autoritats locals.

A la tarda, s’ha celebrat una Trobada gegantera i una cercavila amb la colla gegantera de Riudarenes i l’animació de la Xaranga Damm-er.

A la nit, ració doble de música en directe.

L’Orquestra Montgrins, una de les orquestres més famoses del país, distingida amb la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional de Música, ha desplegat en el pavelló de la Nòria, el seu repertori de Festa Major interpretant èxits catalans, nacionals i internacionals de totes les èpoques.

I, en el recinte dels concerts, el grup 80 Principales ha fet un dels millors tributs del moment a la dècada del 80. Un viatge musical per les cançons que va triomfar a l’època amb peces de Queen, Pink Floyd, Dire Straits, El Último de la Fila, Tequila, Alaska i molts més.

Diumenge, el darrer dia de la Festa Major, també ha estat ben atapeït.

Els grups de combos de l’Escola municipal de música Josep Carbó han ofert un concert amb la participació dels grups de música moderna de l’escola, els Llepafils, Tocats de l’Ala, Deixats de Banda i Sifanofa.

Cada grup ha actuat vint minuts i el repertori ha anat des del blues fins a la música més actual.

Els alumnes, a partir d’onze anys i fins adults, treballen en grups de sis músics amb el mentoratge de Pere Coma i Jesús Torrent.

La plantilla bàsica d'un combo és la bateria, el baix elèctric o contrabaix, guitarra elèctrica, piano i pot haver-hi un cantant i instrument melòdic com el violí, la flauta, el clarinet, o alguna d’ambudes opcions.

La colla castellera els Guillats de la Selva, la primera colla castellera de la comarca, ha fet una exhibició a la Plaça del Firal. Ha estat una diada molt especial perquè des de l’inici de la pandèmia, a causa de la normativa de la Covid, les colles castelleres no havien pogut fer actuacions. Les exhibicions se celebren amb restriccions com la limitació del nombre de participants i del temps de construcció del castell, l’ús de mascareta FP2 durant l’actuació, establint protocols d’entrada i sortida o cal acreditar que no es té la Covid.

La Principal de la Bisbal, agrupació centenària que ha esdevingut una de les orquestres més emblemàtiques gironines i catalanes, ha amenitzat la tarda amb un concert líric i ball amb cadires on ha sonat un ampli ventall de cançons ben conegudes pel públic.

I la traca final de la Festa Major 2021 de Santa Coloma ha estat un esclat de festa i xerinola amb l’actuació de la Faràndula Colomenca amenitzada per l’Escola municipal de música Josep Carbó i la Xaranga Damm-er a la plaça Farners.

El bestiari festiu colomenc només surt per la Festa Major engrescant a grans i petits. Cada figura té una comparsa, música i coreografia de ball pròpia. La figura més antiga és l’àliga, que forma part del bestiari festiu colomenc des de l’any 1999. La incorporació de la Mulassa va ser un dels projectes escollits per la ciutadania en els Pressupostos Participatius 2018. La Mulassa és entremaliada i esbojarrada mentre que l’Àliga simbolitza la solemnitat del poder reial. La seva cercavila ha esdevingut una de les activitats més esperades i centrals de la Festa Major.

Amb l’acabament de la Festa Major, les ganes de celebrar no s’acaben i la ciutat posa en marxa el compte enrere cap a una altra celebració emblemàtica en el calendari festiu colomenc, la Festa de la Ratafia, en el mes de novembre.

 

 

  Imatge