Una vintena d’experiències i èxit de participació a ‘Moment Guilleries’

Grans i petits han gaudit de grans moments a Sant Hilari Sacalm participants en rutes guiades, activitats infantils, tastets de cuina local, tallers i xerrades que han realçat el territori i la música en viu.

De divendres a diumenge, ‘Moment Guilleries’ ha estat un punt de trobada per a públic de totes les edats que han volgut endinsar-se en la riquesa natural d’aquesta subcomarca de la Selva, a través dels seus boscos, tradicions i llegendes o plats de la zona.

Totes les activitats s’han dut a terme amb aforament limitat i respectant la normativa de seguretat vinculada a la Covid.

Les activitats han començat el divendres a la tarda.

De la mà de la Carnisseria Can Cabré - Joan Valls, s’ha organitzat un Taller d'elaboració de fuets i un tast d'embotits locals. Amb el taller, apte per a totes les edats, els participants han conegut el procés de preparació de les llonganisses, fuets, peltrucs i altres embotits. El taller s’ha acompanyat d’una degustació d’embotits locals.

En paral·lel, a la Sala Noble de l’Ajuntament, s’ha presentat el llibre 'La comunitat de carnívors de les Guilleries', primer volum de la col·lecció Guilleries: Aigua i Territori, publicat per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar conjuntament amb EUMO editorial.

El llibre recull els resultats de la investigació becada amb el Premi de Recerca Guilleries 2019. Un guardó que es concedeix cada any a investigadors i investigadores que, a títol individual o col·lectiu, presenten el millor projecte de recerca sobre el patrimoni natural de les Guilleries, relacionat amb l’aigua, el territori o la biodiversitat.

Els autors –Marc Vilella, Xavier Soler i Ferran Sayol–, acompanyats de representants dels vicerectorats de Territori i Compromís Social de la UdG i de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, han presentat l’estudi més exhaustiu fet fins ara sobre els mamífers carnívors de mida mitjana dels espais d’interès natural de les Guilleries i de Savassona.

El divendres s’ha acabat amb música en viu amb Ràdio Cincinnati i un tastet gastronòmic.

El duet de Jordi Salvadó i Sus Torrent, que han actuat en altres ocasions a la vila, han ofert un repertori a la carta amb música de totes les èpoques i estils.

Dissabte, a la Sala Noble, ha tingut lloc una xerrada sobre 'Els valors naturals de la riera d'Osor'.

Amb 34 quilòmetres de recorregut, La riera d’Osor, neix entre els termes d'Espinelves i Sant Hilari Sacalm, al turó de la Guàrdia, a 1.050 metres d’altitud, fruit de la unió de la riera Gran amb aigua del torrent de Muntanyeta, del torrent de la Font Picant i del torrent de la Gobarra. A la vegada, és la riera de més vessant de les Guilleries.

Al llarg del seu recorregut, la riera d’Osor travessa àrees ben diferenciades i és una font de vida.

La xerrada l’ha impartit la Fundació Emys, entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació del patrimoni natural, la promoció del desenvolupament sostenible i en la recerca sobre zones humides.

Els assistents han conegut la riquesa natural de la riera, les espècies protegides, exòtiques i invasores de fauna i flora, i el projecte de millora de l’hàbitat realitzat aquest any i definit en el Pla Director del Medi Ambient de Sant Hilari.

Tot el matí, als Jardins de Can Rovira, la mainada s’ha divertit d’allò més jugant en els jocs tradicionals de les Guilleries.

A partir del migdia, ha estat el moment d’aprendre a elaborar sabó artesà personalitzant-lo amb herbes remeieres. Un taller molt pràctic per conèixer els ingredients que es necessiten i quin procés s’ha de seguir per fer-se el sabó a casa per utilitzar-lo de manera quotidiana a les nostres llars. Gràcies al taller, els participants han comprovat que fer-se el sabó està a l’abast de tothom, és ecològic i també econòmic.

La ruta teatralitzada 'Llegendes i històries de Sant Hilari' ha donat el tret de sortida a les activitats de tarda.

Sortint de l’Oficina de Turisme, la ruta proposa una passejada pel centre del poble mentre descobrim els misteris que amaga la capital de les Guilleries. Llegendes i històries que sorprenen a tothom! Una de les més populars és la que fa referència a les famoses tovalles de Can Rovira, que abans era la casa pairal de més consideració de la vila.

Tot seguit, ha tingut lloc una presentació i tast de productes locals de les Guilleries. Entre els productes autòctons de la regió hi ha formatges d’ovella i cabra, embotits, jaumets, aromes, pa de forn de llenya, mel, maduixetes o maduixots. La presentació i el tast l’han ofert diferents productors de la zona.

I per tancar el dissabte, ha tornat a sonar la música en directe a ritme del grup Double Chick, duet acústic gironí format per Xevi Chase i Elsa Jado. Sobre els escenaris des de l’any 2013, han proposat una selecció d’èxits de les últimes dècades, fent un homenatge a artistes nacionals i internacionals de tots els temps.

La seva actuació s’ha maridat amb un tastet gastronòmic.

Diumenge, l’Associació de Comerç i Turisme de Sant Hilari, que agrupa més d’una seixantena d’establiments de la població, ha organitzat en els Jardins de Can Rovira el ‘Joc de la Laura’, una activitat de dinamització del teixit comercial de la comarca impulsada per la Federació de Comerç de la Selva, de la que forma part l’associació hilarienca. Un joc que combina el foment del comerç i la descoberta del patrimoni, que s’assembla al Trivial i que acaba guanyant el jugador o jugadora que aconsegueix reunir les targetes dels sectors comercials en què s’organitza cada una de les associacions comercials que formen la federació i que posen a prova els coneixements turístics i culturals de les poblacions representades en el taulell.

Al migdia, les famílies han tingut una cita amb l'espectacle amb més marxa, gresca i diversió d'en Rikus, amb el pastor Rikus, la Tina i els Barretines.

Un espectacle d’animació infantil farcit de cançons populars i de collita pròpia de la companyia Rilkus, danses exòtiques, jocs ritmats, trens i rotllanes, teles gegants, globus de colors i molt i molt de confeti.

I per anar obrint gana abans de dinar, el xef local, Salvador Brugué, ha ensenyat a cuinar alguns dels plats tradicionals de les Guilleries. Professor de l'Escola d'Hostaleria de Girona i col·laborador del Celler de Can Roca, ha unit en els fogons  història i tradició, innovació i salut, productes de temporada i territori per compartir amb el públic algunes de les receptes autòctones més delicioses.

Més d’una vintena de moments i experiències que han deixat molt bon gust de boca a tothom, en un cap de setmana que ha servit per realçar el gran patrimoni gastronòmic i natural de les Guilleries i Sant Hilari, que podem gaudir i descobrir en qualsevol moment de l’any.

 

 

  Imatge