Santa Hilari tanca l’any dedicat a Jaumet del Flabiol

Sant Hilari Sacalm ha acomiadat l’any dedicat a en Jaumet del Flabiol amb un parell d’activitats que ha reunit hilariencs i hilarienques de diferents generacions.

Recordem que Jaume Traveries i Riera va ser el primer venedor d’aigües de la Font Vella, repartint-la als estiuejants del poble amb el seu carro ple de càntirs. Va néixer a Sant Hilari el 4 de març de l’any 1871 i va morir la primavera de l’any 1955. Menut d’estatura, cara arrugada, vestit amb barretina, pantalons de pana i espardenyes de beta, se’l coneixia pel seu flabiol, i és que en Jaumet era sordmut de naixement, però aquest instrument parlava per ell.

 

Divendres al vespre, s’ha fet la presentació del llibre ‘La Petita Història d’en Jaumet’ amb il·lustracions de l’estimada i carismàtica il·lustradora vigatana, Pilarín Bayés.

La Sala Noble de l’Ajuntament ha quedat petita per seguir la presentació on han participat les autoritats locals i la veterana dibuixant, que l’any 1988 va llegir el pregó i va il·lustrar el programa de la Festa Major de la vila.

 

Qui ha volgut, ha pogut comprar el llibre després de la presentació. L’autora l’ha firmat personalment. I d’ara endavant està disponible a Can Rovira.

Dissabte al vespre, en el Teatre Catalunya, per continuar recordant a en Jaumet, la coral Veus Alegres de Sant Hilari, que l’any 2021 va assolir els 75 anys d’història, ha representat el musical ‘Jaumet, la joguina de Sant Hilari’, una obra creada per Jaume Met Fàbregas amb cançons de Toni Rossell, Terris.

En els anys 2012-2013, la coral, que aleshores es deia ‘Nois Alegres’ es va atrevir a fer-li aquest homenatge musical que va tenir un èxit clamorós a totes les poblacions on van representar-la. El musical es va estrenar el dia de Sant Joan de l’any 2013.

Sobre l’escenari, combinant música i diàleg, sopranos, tenors, contralts i baixos, representen la història de l’entranyable Jaume Traveries i Riera.

Més d’una trentena de persones en escena i una dotzena de cançons. L’obra parla de capítols significatius de la seva vida com el seu naixement, la seva mort, l’incendi de casa seva o els seus amors.

 

L’Any Jaumet va començar el mateix dia que es complien 150 anys del seu naixement, el 4 de març de 2021. En els darrers mesos s’ha organtizat una exposició dedicada a en Jaumet, se li van dedicar articles al programa de Festa Major i des de l’Oficina de Turisme s’han programat rutes i una activitat de geocaching.

Un comiat de l’any Jaumet que ha arribat a pocs dies perquè, el pròxim 4 de març, es compleixin 151 anys del naixement d’aquesta icònica figura hilarienca.

 

 

  Imatge