Projecte Olissses: compromís amb el medi ambient i la inserció laboral

Aquest passat divendres s'ha presentat el Projecte Olisses als alumnes de l’Escola Pinya de Rosa que hi participen a través de les respectives famílies. Les escoles públiques de primària de Blanes, set en total, i l’escola d’educació especial Ventijol s’han adherit a la iniciativa.

El projecte, impulsat per la Fundació ASPRONIS, té l’objectiu d’aconseguir la conscienciació dels infants blanencs i les seves famílies sobre la importància de recollir i reciclar l’oli domèstic usat en comptes de llençar-lo per l’aigüera.

Aquest compromís amb la responsabilitat social amb l’entorn, a més a més d’afavorir el medi ambient, estalvia recursos i dóna feina i visibilitat a persones en risc d’exclusió.

Un grup de persones amb discapacitat intel·lectual del Servei Ocupacional d’Inserció de la Fundació ASPRONIS s’encarrega del repartiment dels envasos de plàstic a les escoles. Posteriorment, també es fan càrrec de la recollida de l’oli per al reciclatge. Olisses són envasos estancs, resistents i nets que, un cop plens, els infants retornen a l’escola i el procés torna a començar: s’enduen un nou envàs buit a casa, després que han passat un procés d’higienització. La resposta a la crida de la Fundació ASPRONIS ha estat unànime des de les escoles públiques de Blanes i la majoria de famílies s’han avingut a col·laborar-hi.

El principal avantatge amb la recollida de l'oli usat és que evita contaminar més les aigües residuals -un sol litre d’oli contamina 1.000 litres d’aigua-, però també estalvia sobrecostos a les depuradores i, a més a més, donar feina a les persones amb discapacitat intel·lectual. Un triple guany en clau de responsabilitat social.

 

projecteolisses